دختری از شمال 1020 اشتراک گذاری ارسال شده در 2 آبان، ۱۳۸۸ مقدمه تولید و پرورش گیاهان اسانسدار در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری از سابقه بسیار طولانی برخوردار است بطوریکه داد و ستدمواد خام این گیاهان بیشتر در تمدنهای باستانی مصر، یونان و ایران بروز یافته است?. البته شواهد بدست آمده از کشف دستگاه تقطیردر >دره ایندوس? 1 لینک به دیدگاه
دختری از شمال 1020 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 2 آبان، ۱۳۸۸ اسانسها (Essential oil) ترکیبات شیمیایی معطری هستند که در گیاهان مختلفی که تا امروز در حدود 700 نوع از آنها شناساییشده است?، وجود دارند. در ساختمان اسانسها ترکیبات بسیار متنوعی از قبیل الکلهای ترپنوئیدی?، هیدروکربنها، فنلها، آلدئیدها،استرها و کتونها بطور طبیعی وجود دارند. اغلب یک یا چند جزو از این ترکیبات?، عطر و بوی اسانس را تحت تاثیر خود قرار میدهند. هر نوع از اسانسها در گیاهان معطر و در قسمتهای مختلفی از آنها نظیر ریشه (زنجبیل?)، چوب (سوزنی برگان?)، پوست (دارچین?)،برگ?(رزماری?)، گل (یاسمن?)، میوه?(مرکبات?)، بذر(رازیانه?) و غیره ساخته شده و در فضای مابین سلولی اپیدرم و مزوفیل در ساختارهایمتعدد ترشحی ذخیره میشوند و دارای نقطه جوش پایینی بوده و به روشهای مختلفی قابل استخراج میباشند. هرچند مکانیسم دقیق سنتز اسانسها درون گیاهان نامشخص است اما وجود آن برای مقاومت گیاهان در مقابل شرایط نامساعدمحیطی?، جذب حشرات گرده افشان و کمک به توسعه و پراکنش این گیاهان مسلم و مشخص است?. در بهرهبرداری از گیاهان اسانسدار،شواهد موجود طی 50 سال گذشته نشان میدهد که تقاضا برای اسانس و فرآوردههای حاصل آن سیر فزونی به خود گرفته است?. اینتحول در مصرف?، تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله موارد زیر بوده است 1.این گیاهان و اسانس آنها طیف گستردهای از کاربریها را تحت پوشش قرار میدهند. ترکیبات تشکیل دهنده آنها میتواند خواصدارویی داشته و در فرمولاسیون داروها وارد شود. از رایحه و بوی آنها در صنایع عطرسازی?، خوشبو کنندهها و همچنین نوعی روشدرمانی (رایحه درمانی?) استفاده میشود. خاصیت طعمدهندگی اسانسها در طیف وسیعی از موادغذایی?، خمیر دندان?، دهانشویهها،نوشیدنیها و حتی دخانیات به مصرف میرسد. بخارات اشباع آن دارای توان دفع آفات و حشرات موذی بوده و در برخی از سمومصنعتی به کار میرود. 2. ثروتمند شدن جوامع جهانی باعث تغییر فرهنگ مصرف در آنها شده است بهطوریکه تنوع بیشتری را در رژیم غذایی خود طلبمیکنند و مردم برای مصرف فرآوردههای خوشمزه با طعمهای طبیعی اشتیاق بیشتری از خود نشان میدهند. 3. افزایش توجه به مسایل زیست محیطی و بهداشت موادغذایی در کاهش میزان مصرف مواد شیمیایی مصنوعی باعث گرایش بهسمت موادغذایی و افزودنیهای طبیعی شده است?. اسانسها به موازات مزهدار کردن فرآوردهها در نقش یک آنتیاکسیدان علیهترکیبات مضر فعالیت میکنند و نقش مهمی در سلامتی افراد ایفا میکنند. 1 لینک به دیدگاه
دختری از شمال 1020 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 2 آبان، ۱۳۸۸ سازمانهایی که امروزه در کشورهای تولیدکننده در زمینه فعالیتهای اقتصادی اسانسها و فرآوردههای حاصل از آنها تلاشمینمایند از یک ساختار کلی و مدون پیروی میکنند که صنعت اسانس را تشکیل میدهد و شامل موارد زیر است: 1. در اولین مرحله بخش کشاورزی به عنوان تامین کننده مواد خام گیاهی نقطه شروع این صنعت را برعهده دارد. این بخش از نظرجغرافیایی پراکندگی وسیعی دارد و کشورهای مختلف با سرمایهگذاری گسترده در این زمینه و تهیه منابع گیاهی سعی نمودهاند در اینبخش تاثیرگذار باشند. حتی بسیاری از کشورهای پیشرفته تلاش خود را معطوف به پرورش گیاهانی نمودهاند که در درجه اهمیتبیشتری قرار داشته و سود بالاتری را در پیداشته باشند. اما با وجود این تلاشها هنوز برای سودآوری تولید این محصولات تضمینیوجود ندارند. تنوع اقلیمی مراکز تولید موجب بروز ناهمگونی چشمگیری در سیستمهای تولید و بهرهوری شده است که از مهمترینآنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: ـ بهرهبرداری از گیاهان خودرو و بومی موجود ـ سرمایهگذاری کوچک با استفاده از نیروی کار خانواده ـ سرمایهگذاری کلان با تکیه بر نیروی کار ارزان 2. دومین مرحله مربوط به استخراج و فرآوری اسانس از گیاهان است?. این استخراج بلافاصله میتواند پس از برداشت یا بعد از خشککردن گیاه صورت گیرد. دستگاههای استخراج میتواند تحت کنترل کشاورزان?، بازرگانان یا بخشی از یک فرآیند صنعتی باشد. در حالتاول آمادهسازی برعهده کشاورزان خواهد بود و چنین ترتیبی در کشورهای پیشرفته امری عادی به شمار میآید. چرا که تهیه وسایلمورد نیاز تقطیر و فرآوری بر عهده شخص سرمایهگذار است?. البته دستگاههای عصارهگیری میتواند تحت کنترل شرکتهای خریدارمواد گیاهی باشد و این حالت بیشتر در کشورهای جهان سوم که کشاورزان قدرت سرمایهگذاری ندارند، قابل مشاهده است?.کارخانههای عطر و چاشنیسازی در این مرحله از تغییر و تبدیل مواد خام گیاهی نقش اساسی ایفا میکنند و با توافق کشاورزان تولیدکننده?، مراکز خود را نزدیک مزرعه متمرکز میکنند. 3. در این مرحله تاجرینی فعالیت میکنند که در زمینه تولید مواد معطر مصنوعی نیز مهارت دارند. وظایف این گروه شامل خریداریاسانس از تمام نقاط جهان یا فقط از یک منطقه جغرافیایی?، تعیین کیفیت اسانس?، فرآوری ماده خام در جهت نیاز بازار و در نهایتفروش این فرآورده به مصرف کننده است?. در بخش تجارت?، شرکتهایی وجود دارند که تعدادی در کشور تولیدکننده حضور داشته ووظایف آنها فروش و صادرات محصولات همان منطقه بر پایه توجه به نیاز خریداران و قدرت کشاورزان استوار است?. شرکتهایی نیز درکشورهای واردکننده فعالیت دارند و برخی از آنها روی صادرات مجدد محصولات تبحر دارند. 4. جابهجایی و توزیع فرآوردههای حاصل از اسانسها مشابه سایر محصولات است. 5. در آخرین مرحله از یک چارچوب کلی صنعت اسانس?، مصرفکننده قرار دارد و محصولات تولید شده را در دو حالت مصرف میکند.یک نوع محصولاتی که وجود اسانس درون آنها چندان محسوس و مشخص نمیباشد و در انتخاب محصول آنچنان کششی ایجادنمیکند، نظیر آنچه که در مورد پودرهای شوینده وجود دارد. نوع دوم محصولاتی هستند که وجود اسانس در آنها شناخته شدهتر بودهو در انتخاب محصول تاثیرگذار است?. در این مورد میتوان به فرآوردههای آرایشی افزودنیهای غذایی اشاره کرد. 1 لینک به دیدگاه
دختری از شمال 1020 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 2 آبان، ۱۳۸۸ امروزه تولید جهانی اسانس بالغ بر 50 هزار تن در سال است که از مجموعه گیاهان اسانسدار به دست میآید. این مجموعه گیاهانشامل انواع درختان و درختچهها و سایر گونههای علفی است?. از کل تولید جهانی اسانس در حدود 65 درصد آن از گونههای درختینظیر برخی سوزنیبرگان?، مرکبات?، رزها، اکالیپتوس و غیره بدست میآید و 35 درصد باقیمانده از گیاهان علفی تولید میشود کهبسیاری از آنها امروزه به صورت اهلی شده کشت میشوند. در این میان حدود 1000 تن از تولید نیز متعلق به گیاهان خودرو جمعآوریشده از مناطق طبیعی است?. گیاهان حاوی اسانس از نظر جغرافیایی سطح بسیار وسیعی را تشکیل میدهند. مسلم است که تولید در مناطقی که گونهها دارایسازگاری بیشتری شدهاند، توسعه یافته و این پراکنش بتدریج تحت تاثیر صنایع مصرف کننده گسترش مییابد. در بین گونههایاسانسدار، گیاهان متعلق به سه خانواده گیاهی نعناعیان (نعناع?، بادرنجبویه?، زوفا، اسطو خودوس?، آویشن و...)، کاسنی (بابونه?،بومادران?، ترخون?، آرتمیزیا و...) و چتریان (گشنیز، بادیان رومی?، شوید، زیره و...) از اهمیت بیشتری برخوردارند. نام گروهی از گیاهاناسانسدار و کشور تولید کننده به همراه قیمت هر لیتر از اسانس آنها در جدول شماره یک ذکر شده است?. جدول شماره 1. مهمترین گیاهان اسانسدار و ارزش آن در کشورهای تولید کننده نام گیاه اسانسدارکشور تولید کنندهقیمت هر لیتر$ سنبل ختایی?(Angelica archangelica)فرانسه?1375/89 انیسون (Pimpinella anisum)مصر38/51 ریحان (Ocimum basilicum)آمریکا97/60 برگ بو (Laurus nobilis)فرانسه?149/50 بادرنجبویه (Melissa officinalis)آلمان?3898/0 برگاموت (Citrus bergamia)ایتالیا79/97 دارچین (Cinnamomum zeylanicum)ماداگاسکار و اندونزی?351/23 سدر اطلسی?(Cedrus atlantica)مراکش 52/98 سرو خزنده?(Juniperus virginiana)آمریکا53/02 آویشن (Thymus vulgaris)اسپانیا154/46 زوفا (Hyssopus officinalis)فرانسه و بلغارستان?186/54 اکالیپتوس (Eucaliptus globoulus)چین و استرالیا23/94 بابونه (Matricaria chamomilla)انگلستان?810/0 گل محمدی (Rosa damescena)بلغارستان?5043/78 اسطو خودوس (Lavandula angustifolia)فرانسه?98/69 علف لیمو (Cymbopogon Citrates)هند و سریلانکا36/96 لیمو ترش (Citrus aurantifolia)برزیل و پرو63/98 مورد (Myrtus commonis)اسپانیا77/05 نعناع فلفلی (Menthapiperita)آمریکا و هند54/21 باریحه (Ferula galbaniflua)ایران?203/64 1 لینک به دیدگاه
دختری از شمال 1020 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 2 آبان، ۱۳۸۸ امروزه کمتر کشوری وجود دارد که در زمینه تولید اسانس در جهان فعال نباشد و سهم تولید برخی از کشورهای تولیدکننده در نمودارشماره سه نشان داده شده است?. با این حال برای کشورهایی که تصمیم دارند به رقابت با تولیدکنندگان قدرتمند در این زمینه بپردازند.اتخاذ راهکارهای مناسبی از جمله موارد زیر لازم است?: 1. تعریف سیاستها و برنامهریزی جهت تعیین جایگاه کشور در تولید جهانی?، که میتواند شامل میزان تولید، رعایت استانداردهایبینالمللی?، ارائه قیمتهای مناسب و بهرهگیری از دانش و تخصص روز باشد. 2. پشتیبانی تولید توسط برنامههای تحقیقاتی با کمک صنایع مصرفکننده و با استقرار کارخانههای عصارهگیری و کنترل کیفیت?، برایعرضه محصولات جدید. 3. انطباق بخش کشاورزی با صنایع مصرف کننده در ارتباط با گسترش فرآوردههای طبیعی گونههای زراعی جدید، انتخاب ارقامی کهعملکرد تولید اسانس آنها زیاد باشد و بهبود وضعیت شرکتهای تولیدکننده در زمینه نوآوری جهت سلایق متفاوت. 1 لینک به دیدگاه
masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 3 خرداد، ۱۳۹۳ اسانسها يكي از گروههاي مواد موثره گياهان، اسانس ها هستند. اسانس ها از نظر تركيب شيميايي همگن نيستند، بلكه به صورت تركيب هاي مختلفي مشاهده مي شوند، ولي به طور كلي از گروه شيميايي موسوم به ترپن ها هستند و يا منشا ترپني دارند. اين تركيبات معمولاً از بو و مزه تندي برخوردارند و وزن مخصوص آنها اغلب از آب كمتر است. اين مواد به روغن هاي فرار يا روغن هاي خاص نيز معروفند. اسانس ها در سلول ها و كرك هاي ترشحي منفرد و يا مجتمع، غده هاي ترشحي، مجاري ترشحي در قسمت هاي سطحي و دروني اندام هاي مختلف برگ ها، ميوه ها، جوانه ها و شاخه هاي گياهان وجود دارند. سلول ها و بافت هاي ترشحي مذكور ممكن است تنها در يك اندام گياه وجود داشته باشند(مثلاً تنها در گل يا ميوه) و يا ممكن است در اندام هاي مختلف گياه پراكنده باشند. در اين صورت اسانس هاي حاصله از نظر كميت، كيفيت و همچنين عناصر و اجزاء تشكيل دهنده از اندامي به اندام ديگر تفاوت دارند، به طوري كه مثلاً توليد كنندگان عطر و ادكلن به خوبي مي دانند كه اسانس هاي حاصل از گل هاي نارنج تلخ در مقايسه با اسانس هاي استخراج شده از پوست و ميوه اين گياه از كيفيت و ارزش بيشتري بر خوردار مي باشند. از اينرو يكي از مهمترين مسائل گياهان دارويي مطالعه و تحقيق در مورد اسانس موجود در اندام هاي مختلف يك گياه و مقايسه آنها از نظر ميزان كيفيت و كميت با يكديگر مي باشد. اسانس ها معمولاً در داخل سلول هاي گياهي به شكل قطرات كروي و گلبول مانند جاي گرفته اند. وجود اسانس تنها در حدود ٢٠٠٠ گونه از ٢٥٠٠٠٠ گونه گياه گلداري كه تا كنون شناخته شده، گزارش گرديده است. مهمترين گياهان دارويي حاوي اسانس متعلق به خانواده هاي نعناع، سراب، مورد، گشنيز، كاسني، سرو و تعداد كمي از گياهان ديگر مي باشد. اسانس ها معمولاً داراي خواص فيزيكي و شيميايي زير هستند : اسانس ها موادي فرار هستند، در الكل و ديگر حلال هاي آلي حل مي شوند، وقتيكه تازه باشند عمدتاً بيرنگ به نظر مي رسند كه در اين حالت هيچ گونه شباهتي به مواد روغني ندارند. اسانس ها معمولاً متعلق به ترپن ها، سزكويي ترپن ها، الكل ها، آلدئيد ها، استرها، فنل ها، اتر ها و پراكسيدها مي باشند. اين مواد غالباً مانع رشد باكتري مي گردند و خاصيت ضد تورم، ضد دل درد، آرام بخش، ضد نفخ، اشتها آور و گاهي اوقات خاصيت خلط آوري دارند. ممكن است اسانس ها با موادي نظير صمغ ها و رزين ها همراه گردند، كه در اين صورت تركيبات شيميايي حاصل بسيار پيچيده مي گردند. اين تركيبات معمولاً در دماي پايين به صورت جامد هستند و در دماي بالا ذوب و مايع مي گردند. خواص فيزيكي وزن مخصوص اسانس ها با مختصر اختلافي معادل يكديگر بوده)حدود 0.8 تا 0.9 درصد) وعموما دريك دسته معين از حلال هاي آلي حل مي شوند. بطور كلي اسانس ها با آب غير قابل اختلاط مي باشند ولي مي توانند در عين انحلال كم به خوبي بوي خود را به آن انتقال دهند. قدرت چرخش نوري و ضرايب شكست اغلب وسيله مناسبي جهت تشخيص آنهاست. اسانس هاي كاملا خالص, بيرنگ هستند. بخصوص هنگاميكه تازه تهيه شده باشند. ولي در اثر مرور زمان بعلت اكسيداسيون و رزيني شدن, رنگ آنها تيره مي گردد. اسانس با آنكه نام روغن را به همراه دارند, ولي فاقد تركيب استر هاي گليسرول اسيد هاي چرب بوده و از اينرو توليد لكه روغني ثابت روي كاغذ نمي نمايند و بوسيله قليا ها نيز صابوني نمي گردند. منشاء گياهي اسانس ها بسته به نوع تيره هاي گياهي ممكن است در اندام هاي ترشحي مانند كرك هاي غده اي, سلول هاي پارا نشيسم تغيير يافته, لوله هاي اسانسي به نام ويتا و در كانالهاي ليروژن وجود داشته باشند. خانواده هاي گياهي كه از نظر اقتصادي در تهيه اسانس هاي مختلف داراي اهميت مي باشند عبارتند از : رزاسه(گل سرخ) كمپوزيته) مانند ماتريكاريا( لابياته ) مانند نعناع( مير تاسه )كاليپتوس( پيانه(كاج) روتاسه (نارنج) و جتريان (رازيانه و زيره). شيمي اسانس با اينكه عملا تمام اسانس ها از مخلوط تركيب هاي شيميايي كه اغلب بسيار پيچيده مي باشند درست شده اند ولي در بسياري از موارد, اسانس يك گياه خالص, علاوه بر تركيب هاي بسيار متنوع, ازيك تركيب شيميايي با خلوص نسبي تشكيل يافته است. اكثر اسانس ها حاوي انواع زيادي ترپن هستند. ترپن ها دسته اي از مواد طبيعي اند كه از نظر ساختماني از واحد هاي ايزپرون تشكيل يافته و ساختمان كربني آنها از دو يا چند واحد پنج كربني ساخته شده است. از اين رو طبقه بندي اين مواد بر حسب دو واحد پنج كربني (منوترپنc10h16) سه واحد پنج كربني(سزكوئي ترپن c15h24)و چهار واحد پنج كربني(دي ترپن c20h32). میباشد. اكسيژنه شدن ترپن ها, سبب توليد دسته از مواد ترپني اكسيژنه كه تروپنوئيد نام دارند مي شود. از آنجا كه اين تركيب هاي اكسيژنه بوي معطر و خواص درماني اسانسها را شامل مي شوند, به نظر مي رسد طبقه بندي شيميايي اسانس ها بايد بر اساس تركيب شيميايي مواد متشكله آنها باشد. برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده