masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 22 مرداد، ۱۳۹۵ قاووت دارای طبیعت گرم و آرامبخش بوده و موارد مصرف آن بیشتر به عنوان فرآورده نیروبخش، مقوی و به طور کلی به عنوان تنقلات میباشد. قاووت که در لهجه کرمانی «قووتو» نامیده میشود، نوعی فرآورده غذایی سنتی کرمان است که از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر میگردند، تهیه میشود. معمولاً رسم است هنگامیکه خانمی زایمان میکند جهت تقویت به او قاووت میدهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی میکنند. این مقاله به بیان ویژگیها و برخی خواص قاووت میپردازد. [h=2]ترکیبات[/h] قاووت در انواع مختلفی (با توجه به نوع ترکیبات) تولید شده و طعمهای متفاوتی دارد. معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان، قهوهای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد. از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام ، برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام ، تخم خربزه، برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام ، مغز پسته، نخودچی و برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام درختی. [h=2]خواص مواد تشکیل دهنده قاووت:[/h] * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : دارای طبیعت سرد، مدر و ضد کرم کدو * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت سرد و هضم کننده غذا، نیرو دهنده، ضد تشنج، ضد صرع و ضد کرم * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت گرم، افزایش دهنده ادرار و رفع کننده یبوست * بذر جو: طبیعت سرد، درمان بیماریهای قلبی، یبوست و دیگر اختلالات هاضمه و کاهش دهنده کلسترول * بذر کاهو: طبیعت سرد، شیرزا، ضد درد، مدر، التیام دهنده زخم و بواسیر، رفع کننده ناراحتیهای کبد و خواب آور * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت کمی گرم و خشک، تقویت کننده معده، مفید برای درمان تهوع، نفخ، سنگ کلیه و کیسه صفرا و به طور کلی مقوی * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت خیلی گرم، بادشکن، ملین و دافع سموم * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام مدر و به علت دارا بودن ویتامین A مفید برای قوه بینایی * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت گرم، نرم کننده صدا و روده، رفع کننده خشونت حلق و غنی از ید * مورد دانه: طبیعت معتدل، تقویت کننده و مقوی معده و مفید برای درمان خونروی از اعضاء، مفید در درمان روماتیسم، اسهال و بیماریهای مجاری تنفسی * بذر کنف: طبیعت گرم و خشک، نیرو بخش، ملین، مدر، ضد انگل و تسکین دهنده اعصاب * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت خیلی گرم و خشک، مقوی معده و محرک اشتها و ضد مسمومیت * برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام : طبیعت سرد و خشک، نیرو بخش و تقویتکننده و موثر در درمان بیماریهای ریوی، حصبه و... * دانه خشخاش: طبیعت سرد، خواب آور، مخدر، افزایش دهنده وزن، تقویت کننده حواس و مفید برای کلیه، کبد و درمان اسهال معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان، قهوهای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد [h=2]ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی[/h] بو و مزه: قاووت باید فاقد بو و مزه غیرطبیعی باشد. بو و مزه ناخوشایند ممکن است به دلایل گوناگون در قاووت به وجود آید. مانند مزه تلخی و تندی بیش از حد، بوی تندی ناشی از اکسید شدن چربیها، مزه و بوی سوختگی و یا بو و مزه حاصل از شرایط محیطی مثل بوی نفت و خاک و... اندازه ذرات: تمامی ذرات باید از الک 35 مش عبور کند (اندازه ذرات کوچکتر از 45 میکرون باشد). مواد خارجی: قاووت باید فاقد شن، سنگ ریزه، خاشاک، چوب، اشیای فلزی، لاشه و قطعات بدن حشرات، فضولات، موی بدن جوندگان و ... باشد. چربی: میزان چربی حداقل 3 درصد وزنی باشد. پراکسید چربی استخراجی: حداکثر 5 میلیاکی والان بر کیلوگرم باشد. خاکستر غیر محلول در اسید: حداکثر 2/0 درصد وزنی باشد. [h=2]بستهبندی[/h] * جنس بستهبندی قاووت باید طوری باشد که برای مواد غذایی مناسب و بر روی محتویات خود بیاثر باشد و آن را از رطوبت و کاهش مواد فرار (اسانس) حفظ نماید. * بستهها باید دارای شکل و وزن یکسان باشند. * وسایل و مواد بستهبندی باید نو، سالم، تمیز، خشک و بدون هرگونه بو باشند. * در موقع بستهبندی باید تا حد امکان هوای داخل بستهبندی خارج گردد. * بستهبندی باید غیر قابل نفوذ نسبت به اکسیژن و رطوبت باشد. [h=2]خواص دارویی و درمانی قاووت[/h] برخی خواص دارویی و درمانی گزارش شده قاووت به شرح زیر است: برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام ، سرگیجه، استخوان درد و کمر درد، برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام و اعصاب، تقویت قوای جسمانی، برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام و ابرو، رفع درد دندان، مسهل، ضد نفخ، ضد باکتری، برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام ، برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام ، افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری، موثر در رشد جنین، موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی، کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال، دارای ویتامین A و E و امگا -3 و افزایش شیر در زنان شیرده. با توجه به فواید زیاد قاووت میتوان این فرآورده را جایگزین مناسبی برای شیرینیها و سایر تنقلات در نظر گرفت. [h=2][/h] [h=2]نشانهگذاری[/h] بر روی هر بسته قاووت باید موارد زیر با خط خوانا و پاک نشدنی به زبان فارسی چاپ شود: * نام و نوع محصول * نام و نشانی تولیدکننده و یا علامت تجارتی * نام مواد اولیه تشکیل دهنده * شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت * شماره سری ساخت * تاریخ تولید و انقضاء قابلیت مصرف (روز، ماه و سال) از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی [h=2]ویژگیهای میکروبی[/h] ویژگیهای میکروبیولوژیکی قاووت به شرح جدول زیر میباشد: نوع میکروارگانیسم حداکثر مجاز در یک گرم شمارش باکتریهای مزوفیل 105 باسیلوس سرئوس 103 کپک 103 کلی فرم 10 اشرشیاکلی منفی [h=2]طریقه مصرف[/h] دو قاشق سوپ خوری قاووت را با شیر یا آبجوش حل کنید به جای چای میل کنید. البته قاووت را به تنهایی و بدون افزودنی نیز میتوان مصرف کرد. منبع: ماهنامه دنیای تغذیه – شماره 114 - مهندس مسعود خبازی لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده