کتابچه اصول اصلاح نژاد گوسفند و بز که توسط مهدی خجستهکی و حمزه حاجرجبعلی با همکاری مجید توکلی در موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی جهاد کشاورزی تهیه شده است را با فرمت PDF از لینک زیر میتوانید دانلود کنید.
به طور طبیعی در روند زندگی و تولیدمثل یک گله گوسفند وحشی، معمولاً قوچهای قویتر شانس زاد و ولد بیشتری نسبت به قوچهای ضعیفتر داشته و به این ترتیب در جریان یک انتخاب طبیعی، برههای متولد شده از قوچ برتر در گله سهم بیشتری نسبت به سایر قوچها دارند. با الگو گرفتن از این پدیده، پرورشدهندگان دامهای اهلی و از جمله گوسفند و بز اقدام به انتخاب دامهای برتر و حذف دامهای ضعیفتر نمودند، تا از این طریق تولید گله خود را افزایش دهند.
از آنجا که انسان همواره ضمن مداخله در جریان انتخاب طبیعی، سعی در تولید و نگهداری گیاهان و حیوانات برتر داشته، لذا در کنار روند انتخاب طبیعی، کمکم با مداخله انسان در طبیعت واژهای به نام انتخاب مصنوعی نیز شکل گرفت و گسترش یافت و با توسعه علم ژنتیک و شناخت بیشتر از ژنها و نحوه عمل آنها و تکمیل مفاهیم توارث در موجودات زنده، دانش جدیدتری به عنوان اصلاح نژاد در جوامع علمی مطرح شد.
فهرست مطالب کتابچه اصول اصلاح نژاد گوسفند و بز :
- مقدمه
- تعریف اصلاح نژاد دام و ضرورت آن
- اهداف اصلاح نژاد در دامهای کوچک
- روشهای عملی اصلاح نژاد در گلههای گوسفند و بز
- مشخصات و ویژگیهای یک برنامه اصلاح نژاد دام
- آشنایی با دو راه کار عملی در اصلاح نژاد دام در کشور
- مراحل اجرای برنامه اصلاح نژاد به روش پرورش خالص
- مراحل اجرای برنامه اصلاح نژاد به روش آمیختهگری
- خلاصه مطالب
- فهرست منابع