یکی از مباحث اساسی در مدیریت شهری، مبحث بهرهوری در خدمات شهری است.
موضوعی که عمدتاً در بخش صنعت مورد بحث و بررسی بوده و در بخش خدمات بهویژه خدمات شهری مورد توجه قرار نگرفته است.
این موضوع مدنظر وزارت کشور بوده و یکی از طرحهای مطالعاتی مرکز مطالعات برنامهریزی شهری وزارت کشور در سال ۱۳۸۰ به تدوین شیوههای ارتقای بهرهوری خدمات شهری اختصاص یافت.
در این طرح پس از تعریف شاخصهای بهرهوری، شیوههای ارتقای بهرهوری نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که از نتایج آن در اتخاذ سیاستها و تصمیمات آینده در محورهای مختلف خدمات شهری میتوان استفاده کرد.
نقش مدیریت در بهرهوری
مدیریت، فرآیند بکارگیری کارآمد و مؤثر منابع مادی و انسانی سازمان در برنامهریزی، سازماندهی، اجرا و نظارت و کنترل برای نیل به اهداف سازمانی با توجه به نظام ارزشی جامعه است. عامل اصلی و نقطه شروع ایجاد نهضت بهرهوری در هر سازمانی «مدیریت» است. مدیریت در تبیین و شناخت راههای ارتقای بهرهوری، نقش چراغ راه و هدایتگر را دارد. چه کسی مسئول آن است تا مراقب باشد که منابع سازمان به بهترین وجه با هم ترکیب شوند؟
در تمامی سازمانها وظیفه ایجاد موازنه در استفاده از منابع و ایجاد هماهنگی بین کارکنان برای تحقق اهداف سازمانی از جمله وظایف مدیریت است.
در سازمان شهرداری این وظیفه برعهده شهردار است. شهردار بهعنوان مدیر شهر باید قادر به حفظ امکانات و سرمایه شهرداری باشد، ارتباطی سازنده با کارکنان شهرداری برقرار کند و در نهایت عامل بازدارنده اتلاف منابع مادی و انسانی سازمان شهرداری باشد.
برای مشاهده متن کامل مقاله و دریافت مقاله خصوصی سازی خدمات شهری و بهره وری در شهرداری ها به لینک زیر مراجعه کنید:
عنوان مطلب: شهرداری ها و بهره وری خدمات شهری
مشاهده کامل مطلب: لینک به تالار گفتگو