رفتن به مطلب

اختلالات خورد و خوراک و سالمندان


ارسال های توصیه شده

در برخورد اولیه با یکی از مهمترین اختلالات روانی که به نوعی اختلال روانی دنیای مدرن نیز محسوب می شود؛ یعنی اختلالات خورد و خوراک، ظاهر امر چنین نشان می دهد که این اختلال مختص افراد جوان و نوجوان می باشد اما با دقت بیشتر می توان فهمید که این اختلال برای همه ی سنین قابل پیش بینی است.

 

 

 

 

n00031923-b.jpg

 

 

 

 

ترجمه : اردوان نيك آئين - ميگنا

---------

جیمز مکین تاش(2015) نويسنده اين مقاله،دست به بررسی علل وجود اختلالات خورد و خوراک در افراد سالمند زده است.

این اختلالات ممکن است در هر سنی، برای هر جنسیتی و در هر فرهنگ و با هر سابقه ی خانوادگی اتفاق بیفتد.از قدیمی ترین مورد گزارش شده از این نوع اختلال که امروزه آنورکسیا نروزا نامیده می شود به سال 1890 باز می گردد(برومبرگ،2000).

 

یکی از مشکلات عمده در تشخیص این اختلالات در سالمندان این است که متخصصان باور دارند افراد مسن برای این مشکلات پیر هستند! در حالیکه تداوم این اختلالات از دوره ی جوانی تا پیری یکی از ساده ترین دلایل برای وجود آنها در سنین بالا می باشد. شاید یکی از نقاط ضعف مقاله که در ابتدای آن به چشم می خورد در نظر نگرفتن تقسیم بندی افراد پیر در سطوح جامعه می باشد.

 

این اختلالات می تواند وابسته به نوع زندگی فرد سالمند شکل بگیرد.

معمولا افراد سالمند در 3 نوع متفاوت زندگی می کنند:

دسته ی اول افراد سالمندی هستند که به تنهایی زندگی می کنند و گاه از اختلالات شخصیتی مانند اختلال شخصیت پارانوئید نیز ممکن است رنج ببرند.

دسته ی دوم افراد سالمندی هستند که هنوز در کنار خانواده شان زندگی می کنند و دسته ی سوم آن دسته از افرادی هستند که تحت حمایت و پرستاری قرار دارند ؛مانند افراد خانه سالمندان.

 

در کنار این تقسیم بندی و در بطن مقاله افراد سالمند به دو دسته تقسیم شده اند. آنهایی که از ابتدای جوانی به این مشکلات دچار بوده اند و این مشکلات ادامه داشته یا دوباره عود کرده اند و دسته ی دوم آنهایی که با رسیدن به سنین بالا به این ناراحتی ها دچار شده اند.

 

آقای مکینتاش اعلام می کنند طبق آمار موسسه ملی سلامت روان افراد مبتلا به آنورکسیا نروزا که از یکی از سه اختلال خورد و خوراک است ، 18 برابر افراد عادی در معرض خطر مرگ زودرس قرار دارند و طبق آمار موسسه ملی اختلالات خورد و خوراک 20 میلیون زن و 10 میلیون مرد در آمریکا از این اختلالات رنج می برند.

 

مشکل اصلی و روانی این اختلالات که در سایر کتب و مقالات مانند آسیب شناسی دی اس ام 5 (گنجی،1392) و یا سایت ملی سلامت روان آمریکا(2002) نیز بدان اشاره شده است رویای داشتن یک اندام سالم در کنار کمبودهایی مانند کمبود اعتماد به نفس و ناراضی بودن از خویشتن و کمال گرایی می باشند.

 

در ادامه به این موضوع پرداخته می شود که چرا تشخیص این اختلالات در سالمندان کمتر اتفاق مي افتد؟

یکی از دلایلي این است که بیشتر تحقیقات در این زمینه بر روی جوانان و به ويژه زنان انجام گرفته است. در ادامه ی این دلایل ذکر شده است که خیلی از افراد سالمند مبتلا ممکن است عود دوباره ی اختلال جوانی خود را تجربه کنند و این موضوع با بررسی سابقه ی فرد سالمند به دست خواهد آمد.

اما نکته ی مهم در عدم تشخیص این اختلالات در افراد سالمند همبودي این اختلالات با انواع بیماری های روانی و جسمی دیگر است. در بررسی مشکلات روانی از مهم ترین شان می توان به نحوه ی کپینگ افراد سالمند اشاره کرد. فرد سالمند به دلایلی که زیاد در مقاله بدان اشاره نشده است مهارت های مواجهه با عوامل استرس زا را از دست می دهد. امید به زندگی با افزایش سن کاهش می یابد. در نتیجه فرد سالمند در مواجهه با عوامل استرس آسیب پذیر تر می شود چرا که مهارت های مقابله اي خود را از دست داده و غذا خوردن و بی اشتهایی راهی برای مقابله با مشکلت می شوند.

 

در بررسی نحوه ی تقابل افراد جوان و سالمند در برابر حوادث و عوامل آسیب زا و استرس آور می توان به این نکته اشاره کرد که افراد جوان بیشتر در حالت گذار از مرحله ای به مرحله ی دیگر در زندگی دچار بحران،استرس و آسیب می شوند در حالیکه افراد سالمند، مشکلات عمده تری مانند مرگ عزیزان، بازنشستگی ،تنهایی و ... را تجربه خواهند کرد(دودریک،2013) و با توجه به این مطلب آنها در مقابل مشکلات آسیب پذیر تر خواهند شد .

 

در مرحله ی دوم، مقاله به کلیات بیماریهای جسمی که می تواند به عنوان پرده ای برای عدم تشخیص اختلالات خورد و خوراک عمل کنند، اشاره می کند . ابتدا این موضوع مطرح است که افراد سالمند تحت درمان دارویی قرار دارند و عوارض جانبی این داروها، خود می تواند به مشکلات غذایی منجر شود. مثلا دسته ای از این داروها تهوع آور هستند یا برخی در دستگاه گوارش اختلال ایجاد کنند. در مورد دیگر ممکن است افراد سالمند از انواع رژیم های غذایی که منجر به کاهش یا افزایش وزنشان شود ،بهره بگیرند.

 

در ادامه به عنوان مثال ذکر می شود که افراد سالمند به دلیل مشکلات گوارشی از ملیّن ها استفاده می کنند تا جایی که مانند نقل و نبات به مصرف این قرص ها بپردازند.

 

باورهای غلط نیز در این راه بی اثر نیستند. امروزه از عمده عوامل شیوع این اختلالات تلقین هاي رسانه ای و انواع رژیم های بی اعتبار و باورهای غلط رایج و خود درمانی های اشتباه است. به عنوان مثال افراد سالمند دست به رژیم های گوناگون کم کالری می زنند چرا که باور دارند این رژیم ها باعث افزایش طول عمرشان می شوند. با افزایش سن مشکلات جسمانی خود را بیشتر و بیشتر نشان می دهند. مشکلاتی مانند ناراحتی های قلبی،معده و روده،پوکی استخوان و .. که همگی باعث تشدید اثر اختلالات روانی از جمله اختلالات خورد و خوراک می شوند. این بیماریها با پیشرفت و تحت تاثیر قرار دادن بیشتر افراد سالمند از تشخیص درست اختلالات خورد و خوراک جلوگیری می کنند و در بسیاری موارد خود افراد سالمند نیز با مشاهده ی این وضعیت قادر به تشخیص مشکلات غذایی خود نمی شوند و یا فراموش کنند که دچار چنین مشکلاتی هستند.

 

 

در بخش پایانی مقاله، نویسنده سعی بر نشان دادن اهمیت تشخیص و کمک به افراد رنج کشیده از این اختلالات دارد. چنان که او اشاره می کند این نوع اختلال روانی چنان اهمیت و شیوع یافته است که هفته ی مشخصی از سال را به عنوان هفته ی آگاهی نسبت به این اختلالات نامیده اند.

 

چند راهکار اساسی که وی از آنها نام برده است؛ شامل بالا بردن سطح آگاهی، برطرف کردن شبهات و افسانه های غیر واقعی در مورد غذاها و رژیم های غذایی و انتشار واقعیات این اختلالات برای بالا بردن سطح اطلاعات همه مردم می باشد. اما با بررسی مقالات دیگر می توان برای تکمیل قسمت پایانی این مقاله به نکته های دیگری نیز اشاره کرد. درست است که افراد سالمند بر اساس تجربیات و واقعیات ممکن است از درمان دلسرد باشند اما همیشه باید دانست که امید به درمان وجود دارد.

 

درمان این اختلالات در افراد سالمند نیاز مبرمی به تقابل و همکاری چه از طرف خود فرد، خانواده و اطرافیان و چه از طرف درمانگران و متخصصین دارد.

این درمان شامل یک برنامه ریزی کلی در ابتدای کار، تلاش برای شناسایی اختلال و تفکیک آن و یا بررسی رابطه آن با سایر بیماریها و یا اختلالاتی است که فرد از آنها رنج می کشد.

 

استفاده مداوم و حمایت کننده مشاور در این نوع درمان بسیار حیاتی است. از برنامه های فیزیوتراپی و یا نرمش های بدنی نیز برای این افراد مناسب است.

 

شاید مهم ترین عامل توقف این اختلالات در افراد سالمند، همانا تشخیص درست آن است و البته این تشخیص درست نیاز به صبر،برنامه ریزی جامع و برخورد مناسب با این افراد دارد. انسان در سال های سالمندی تجربیات گوناگونی را پشت سر گذاشته است و بر اساس عقاید ، باورهایش و همین طور روش برخوردش با مسایل پر است از پیچیدگی ها ی روانی.

 

نیاز هایی که برآورده نشده اند، صدمات روحی و جسمی که سالیان سال با آنها دست به گریبان بوده است، تجربیات تلخ و شیرینی که نقشی در آنها داشته است ، تغییرات فیزیولوژیکی که بر اثر کهولت سن به آنها دچار گشته است و طبیعی است که در سالهای پیری بیشتر دچار سرگردانی و بیماریهای گوناگون شود .

 

در ادبیات و سینما نیز گونه های مختلفی از مشکلان سال های سالمندی به تصویر کشیده شده است . در خصوص اختلالات خورد و خوراک و اثرات آن در سالمندی در پایان فیلم مرثیه ای برای یک رویا اثر دارن آرونوفسکی را پیشنهاد خواهم کرد. این اثر می تواند مکملی مناسب برای این مقاله باشد و به زبان تصویر نیز می توانیم مشاهده کنیم تغییرات فرهنگی و رسانه ها چقدر می توانند در اختلالات روانی و به طور ویژه اختلالات خورد و خوراک به عنوان پدیده ای وابسته به فرهنگ ،اثر بگذارند .

-

 

مقاله اصلی:

James McIntosh.(2015). Older people and eating disorders: not 'just a teenager's problem'. Medical New Today:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

منابع:

گنجی،مهدی. (1392). آسیب شناسی روانی بر اساس دی اس ام 5. تهران:ساوالان.(تاریخ انتشار به زبان اصلی ذکر نشده).

 

-

Bemporad, J. R. (1996), Self-starvation through the ages: Reflections on the pre-history of anorexia nervosa. International Journal of Eating Disorders

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

/ The National Institute of Mental Health: “Eating Disorders: Facts About Eating Disorders and the Search for Solutions.” Pub No. 01- 4901. Accessed Feb. 2002. Netscape:

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Stanley J. Dudrick, MD, FACS.(2013). Today’s Dietitian:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...