رفتن به مطلب

از ضد ویتامین ها چه می دانید؟


ارسال های توصیه شده

i1rz59mbuylpjjnix22s.jpg

 

 

واژه ی ضد ویتامین به ترکیباتی اطلاق می شود که یکی از 3 اثر زیر را در مداخله با مصرف طبیعی ویتامین داشته باشند:

 

1256230758.gif 1- این ترکیبات، گروه های ساختاری و شیمیایی مشابه ساختمان ویتامین ها دارند، ولی فاقد هر گونه تاثیر فیزیولوژیکی می باشند. در واقع آن ها به صورت یک متضاد عمل می کنند و در اغلب موارد با مصرف همزمان با ویتامین ها، ایجاد علایم کمبود می نمایند.

 

بعضی از این نوع ضد ویتامین ها، به طور صناعی ساخته شده اند، مانند پیریتیامین(Pyrithiamine) که مشابه شیمیایی تیامین(ویتامین B1) است.

 

این نوع ترکیبات، در مطالعات کلینیکی و تجربی بر روی حیوانات، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

 

1256230758.gif 2- برخی از عوامل شیمیایی باعث غیرفعال شدن ویتامین می شوند؛ مانند ماده آویدین(Avidin) در سفیده تخم مرغ که با اتصال به ویتامین بیوتین، آن را غیر فعال می سازد، لذا سفیده ی خام تخم مرغ، بیوتین را بی اثر و خنثی می کند.

 

1256230758.gif 3- ترکیباتی که باعث تخریب ویتامین ها می شوند، مانند آنزیم تیامیناز که باعث تجزیه و تخریب تیامین می گردد.

 

در ادامه به طور خلاصه به ترکیباتی که فعالیت ضد ویتامینی در برابر انواع وتیامین ها دارند، اشاره خواهیم کرد:

 

1256232585.gif اخیرا گزارش شده است که بعضی از بیوفلاوونوئیدها مانند کوئرستین و روتین می توانند باعث غیر فعال شدن تیامین شوند.

 

1256232585.gif برخی از مواد خوراکی مانند ماهی(ماهیان فلس دار)، صدف ها، بعضی از انواع توت ها و کلم قرمز دارای آنزیم منهدم کننده ی تیامیناز می باشند، ولی با پخت آن ها، آنزیم مزبور از بین می رود. قابل ذکر است که آنزیم نام برده به ویژه در ماهیان آب شور خام یافت می شود.

 

1256232585.gif امروزه نیز به علت مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها، مخصوصا بلع آن ها از راه دهان و به علت اثر مُضر آن ها بر روی باکتری های روده، خطر بروز آویتامینوز (کمبود ویتامین) وجود دارد.

 

1256232585.gif میوه ی درخت آکی (Ackee) که توسط مردم جامائیکا مصرف می شود، حاوی ماده ای به نام هیپوگلیسین A است که به عنوان بازدارنده ی متابولیسم ریبوفلاوین، اثر ضدویتامینی در برابر ریبوفلاوین دارد.

 

1256232585.gif در کتان یک عامل ضد ویتامین B6 (پیریدوکسین) به نام 1- آمینو- د- پرولین، شناسایی شده است.

 

1256232585.gif همچنین داروی ضد آسم تئوفیلین در برابر ویتامین B6 اثر ضد ویتامینی دارد.

 

1256232585.gif به طوری که می دانیم وجود اسید پاراآمینوبنزوئیک برای رشد بسیاری از باکتری ها ضروری است، در حالی که مشتقات پاراآمینوفنیل یا سولفامید یا سولفانیلامید باعث کاهش این فعالیت می گردد.

 

1256232585.gif مقادیر زیاد ویتامین E می تواند مانع تبدیل بتا کاروتن (پرو ویتامین A) به ویتامین A شود.

 

1256232585.gif از طرف دیگر در روغن های سرخ کردنی (مخصوصا روغن هایی که چندین بار برای سرخ کردن غذاها به کار رفته اند) نوعی ضد ویتامین A پدید می آید.

 

1256232585.gif سویای خام حاوی آنزیم لیپواکسیداز است که باعث اکسیداسیون و تخریب کاروتن می گردد.

 

1256232585.gif سیترال، دیگر ضد ویتامین A است که در روغن مرکبات وجود دارد و از آن جایی که عامل مزبور در بسیاری از منابع خوراکی مانند آب پرتقال و مارمالاد موجود می باشد، احتمالا مصرف زیاد این مواد می تواند مشکلاتی را ایجاد نماید.

 

1256232585.gif از آن جایی که سویای خام موجب بروز نرمی استخوان می شود و با افزودن ویتامین D به سویای خام تا حدی از این عارضه کاسته می شود، مشخص می گردد که سویای خام حاوی مواد ضد ویتامین D می باشد.

 

1256232585.gif مقادیر زیاد روغن جگر ماهی در برابر ویتامین E دارای اثر ضد ویتامینی است.

 

1256232585.gif همچنین لوبیای خام حاوی عناصری است که خاصیت ضد ویتامین E دارند.

 

1256232585.gif در یونجه نیز یک عامل بازدارنده ویتامین E شناسایی شده است.

 

1256232585.gif داروهای دی کومارین و وارفارین در مقابله با ویتامین K اثر ضد ویتامینی دارند.

 

1256232585.gif بعضی از قسمت های گیاهان در حال فاسد شدن حاوی انواع ضد ویتامین ها می باشند. دی کومارین که در شبدر شیرین فاسد شده یافت می شود، خاصیت ضد ویتامین K دارد.

 

1256232585.gif اخیرا معلوم شده است که عنصر آهن می تواند ویتامین ها به ویژه ویتامین های آنتی اکسیدان (ویتامینC وE ) را نابود سازد.

 

در نهایت چنین نتیجه گیری می شود که اگر چه عوامل ضد ویتامینی به خودی خود سمی نمی باشند، ولی می توانند به دلیل ایجاد تداخل با عملکرد یا جذب مواد مغذی و ویتامین ها مشکلاتی را به وجود بیاورند.

 

با مطالعه مبحث ضد ویتامین ها به نظر می رسد که این پدیده عمومیت بیشتری پیدا کند و به بسیاری از ویتامین ها نیز اطلاق گردد. به همین دلیل است که انواع آویتامینوزها و عوارض فقدان ویتامینی حتی در اشخاصی که غذاهای غنی از ویتامین های مختلف را مصرف می کنند، دیده می شود.

 

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...