رفتن به مطلب

جو دو سر یا یولاف با نام علمی Avena sativa


ارسال های توصیه شده

جو دو سر یا یولاف با نام علمی Avena sativa گیاهی است از خانواده گندمیان که دارای گل‌های بسیار ریز و نامشخص است. گیاهی علفی یک‌ساله‌است که به عنوان غذای دام کشت می‌شود.

گل‌های جو دو سر سنبله‌ای هستند و دانه‌های آن دارای مقدار زیادی هیدرات کربن مانند نشاسته و همچنین اسیدهای چربی مانند اسید پالمتیک، اسید اولئیک و اسید لینولئیک را در ترکیبات خود داراست. یولاف ریشه افشان و ساقه بند بند و توخالی دارد که هرکدام به یک خوشه منتهی می‌شود. برگ‌های آن باریک است و قسمت پائینی آنها به صورت غلافی دور ساقه را احاطه می‌کند.

 

جو دو سر نیز همانند برنج و جو دارای پوسته (هال) می باشد. جو دوسر دارای یک سری برجستگی مو مانند به نام تریکوم است که این برجستگی‌ها سبب سختی کار با جو دو سر می‌شوند زیرا در هوا معلق میشوند و سبب سوزش بدن می‌گردند. از نظر ساختمانی جو دو سر کاملاً باریک و کشیده است و از دو طرف یکسان است برای همین به آن جوی دو سر گویند. تا به امروز نیز در ایران به طور گسترده کشت نمی‌شود. با این حال برای اولین بار در شهر اصفهان جو دو سر به طور زراعی کشت شد. در گذشته ارقام مورد کشت جو دو سر دارای مقدار متوسطی بتاگلوکان و مقدار متوسطی روغن بودند. در حالی که در حال حاضر ارقامی از جو دو سر اصلاح شده است که حاوی 18 درصد روغن هستند که این میزان دو برابر مقدار روغن در ارقام قدیمی این گیاه است و گروهی دیگر از ارقام اصلاح شده این گیاه دارای مقدار بسیار فراوانی بتاگلوکان هستندکه جو دو سر های بتاگلوکان نامیده می شوند[۱]این ارقام برای درمان بیماران دارای دیابت نوع 2 تولید می شوند، زیرا ثابت شده بتاگلوکان موجود در این ارقام در درمان و پیشگیری این بیماران موثر است . مطالعات زیادی نشان داده که مصرف آرد جو دو سر سبب کاهش میزان کلسترول بد خون و افزایش میزان کلسترول خوب خون و کاهش خطر گرفتگی عروق کرونر قلب می شود و از سال 1980 تا امروز تحقیقات زیادی در رابطه با نقش بتاگلوکان در جلوگیری از انواع سرطان ها انجام شده و مشخص شده است که این ماده اثرات ضد تومور بسیار قوی دارد . هم چنین بتاگلوکان موجود در این ارقام جو دو سر اثرات ضد ویروسی و ضد باکتریایی ثابت شده ای دارد[۲] . جو دو سر منبع خوبی از انرژی، پروتئین و چربی برای انسان و مخصوصاً بچه‌ها است.

  • هم چنین به خاطر داشتن ماده ای خاص، دارای اثراتی ویژه جهت پوست‌های خشک و خارش داراست.
  • محصولات حمام از جمله محلول‌های کلوییدی، صابون، ژل و پودرهای حاوی عصاره‌ی جو دو سر در بازار عرضه شده‌اند.
  • از عصاره نوعی جو دو سر در طب سنتی آیورودا جهت ترک اعتیاد تریاک استفاده می‌شده است.
  • یک گزارش علمی نشان می‌دهد که جو دو سر ممکن است میل به سیگار را کاهش دهد. یک تحقیق که بر روی ۲۶ نفر سیگاری انجام شد، نشان داد که پس از مصرف ۴ هفته از عصاره هیدرو الکلی جو دو سر، تعداد سیگار روزانه‌ی آن‌ها از ۲۰ سیگار در روز به ۶ عدد کاهش یافت. کاهش سیگار افراد مذکور حداقل تا دو ماه ادامه یافت و این در حالی بود که گروه کنترل که از دارونما استفاده می‌کردند روزانه ۱۷ سیگار می‌کشیدند.

چای تهیه شده از جو دو سر دارای اثرات آرام بخش، مسکن و ادرارآور بوده و در تسکین آرتروز و روماتیسم موثر است.[نیازمند منبع] برای تهیه چای جو دوسر دانه‌های جو دو سر را با آسیاب خرد نموده، یک لیوان آب جوش را به سه گرم از آن اضافه کرده و ۲۰ دقیقه صبر می‌کنیم تا محلول دم بکشد. پس از آن محلول را صاف کرده و بدون قند و یا با شیرینی کم مصرف می‌کنیم.

یک تحقیق نشان داد که مصرف روزانه‌ی ۱۰۰ گرم جو دو سر خشک به مدت سه هفته باعث کاهش ۲۳درصد کلسترول تام، ۲۳ درصد کلسترول LDL، ۲۱ درصد تری گلیسیرید، و ۲۰درصد کلسترول HDL شده است.

  • جو دو سر به دلیل نداشتن گلوتن و دارا بودن فیبر بالا یبوست را بر طرف می کند و مشکلات گوارشی را بر طرف می کند.
  • از اثرات دیگر جو دوسر که در مطالعات اخیر اثبات گردیده است، اثر کاهش اسید اوریک آن است.

[h=2]روغن جو دوسر[/h]

تعدادی از ارقام جو دوسر اصلاح شده تا 18 درصد روغن دارند. این روغن می تواند مصرف خوراکی داشته باشد اما به دلیل خصوصیات منحصربه‌فرد فیزیکی و خواص بالای آنتی اکسیدانتی و میزان قابل توجه آنتی اکسیدانت آلکیل فئونالات، بیشتر در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود و در تولید کرم های ضد چروک و پیری، کرم های خاص برای مراقبت از کودک، لوسیون های اصلاح مردانه و انواع شامپوها و... استفاده می شود. هم چنین از روغن یولاف برای درمان بیماری پوستی اگزما استفاده شده و اثر مثبت آن بر پوست کاملاً ثابت شده است [۳]

[h=2]منابع[/h]

  • ملازاده، مرتضی. تولید علمی و عملی گیاهان دارویی(کاشت،داشت،برداشت و خواص دارویی). انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی.
  • ملازاده، مرتضی. کتاب غلات (مرجع جامع گیاهان زراعی:جلد اول). انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی.
  • ملازاده، مرتضی. کتاب غلات (مرجع جامع گیاهان زراعی:جلد اول). انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی.

لینک به دیدگاه

تکثیر

 

1- دانه (بذر) :

 

دانه های بالغ یولاف وحشی معمولا در هنگام جدا شدن غیر فعال و نهفته هستند . این نهفتگی به وسیله شرایط گرم وخشک بعد از رسیدن دانه ها از بین می رود . اگر در هنگام از بین رفتن نهفتگی، رطوبت وجود داشته باشد دانه ها جوانه خواهند زد و در غیراینصورت دوباره غیر فعال خواهند شد . میزان سالانه جوانه دانه ها عبارتند از :

 

بهار بعد از بذر افشانی - بالغ بر 80%

 

دومین بهار بعد از بذر افشانی - بالغ بر 97%

 

3% باقی مانده ممکن است به عنوان نهفتگی عمیق باشند و به مدت 12 سال قادر به جوانه زدن است .

 

2- رویش (نمو) :

 

یولاف وحشی توانایی تکثیر رویشی دارد اگرچه این روش برای تکثیر بسیار رایج نیست . گیاه یولاف وحشی قابلیت جوانه زنی و رشد مجدد را در شرایطی که کشت نادرست یا ناقص انجام گرفته باشد دارد . حتی اگر گیاه یولاف وحشی به طور جدی آسیب دیده باشد (معیوب، قطع شده، بخش بخش و ...) توانایی تکثیر رویشی را دارد .

 

راه کار مدیریتی

 

- ممانعت از تولید دانه

 

- افزایش جوانه دهی دانه های موجود که اندوخته اند .

مکانیزم های کنترلی

 

ممانعت دانه ریزی یولاف وحشی در محصولات سالانه بسیار مشکل است مگر اینکه محصول در زمان های ابتدایی برای علوفه سیلو شده یا علوفه سبز جمع آوری شود . بنابراین روش های ترکیب کنترلی کشت و شیمیایی برای مقابله با مسئله یولاف وحشی لازم است .

 

شخم زنی

 

آیش تابستانی :

 

آیش تابستانی تعداد دانه هایی را که دوران خفتگی را می شکانند، افزایش می دهد . یولاف وحشی بعد از هر بار شخم زمین رشد می یابد . آیش تابستانی می تواند برای کنترل یولاف وحشی مورد چرا قرار گیرد. دانه ها در همان سال محصول می دهند، زیرا آیش رقابت در برابر یولاف وحشی را که در بهار شکوفه می دهد، مهیا می سازد .

شخم زمین قبل از بذر کاری :

 

بلافاصله بعد از رفع سرمای بهاری شخم بزنید . این عمل باعث افزایش خلل و فرج مو جود در خاک می شود و جوانه دهی یولاف وحشی را تحریک می کند . کشت زود هنگام خاک سنگین و مرطوب به طور خاصی مهم است، شخم زمین قبل از بذر کاری قبل از اینکه علف های هرز به مرحله سه برگی برسند، باید انجام گیرد . این عمل رطوبت و مواد مغذی را که آنها استفاده می کند به حداقل می رساند، شخم زمین باید تا عمق 5-5/2 سانتیمتری در طول آب و هوای گرم و خشک انجام می گیرد، بنابراین یولاف وحشی نمی تواند دوباره رشد کند .

شخم زمین بعد از بذر کاری :

 

شخم زمین قبل از بذر کاری کاری ارزشمند است زیرا یولاف وحشی که قبل از محصول رشد می کند بسیار رقابتی تر هستند نسبت به آنهایی که همراه یا بعد از محصول رشد می کنند . شخم زدن قبل از رشد محصول برای جلوگیری از هر آسیب محصول لازم است . شخم سطحی با یک وجین کردن یا چنگک باعث از بین رفتن گیاهان جوان می شود .

 

شخم پائیزی :

 

شخم پائیزی مفید است البته اگر دانه های یولاف وحشی طی دو یا سه هفته در معرض آب و هوای خشک و گرم قرار بگیرند . یک شخم سطحی دانه های یولاف وحشی را کمی می پوشاند و جوانه زدن را در ابتدای بهار تسریع می کند . کلتیواتور با استفاده از دیسک و چنگک مناسب تر است . اگر آب و هوای پائیزی خنک و مرطوب باشد، از شخم زدن خودداری کنید، بنابراین دانه های یولاف وحشی در سطح خاک باقی می مانند و در معرض عناصر دیگر هستند .

 

برداشت

 

هنگامی که هجوم یولاف وحشی تراکم شدیدی می یابد و محصول تراکم کمی دارد برداشت می تواند یک مقیاس ممانعت کننده موثر باشد . یولاف وحشی باید در مرحله shot-blade چیده شود . عمل برداشت زود هنگام می تواند منجر به رشد مجدد یولاف وحشی شود و دانه ها هنوز می توانند تولید شوند . یولاف وحشی برداشت شده می تواند به عنوان علوفه سبز استفاده شود . مرحله تخمیر زیست پذیری دانه یولاف وحشی را از بین می برد .

 

تناوب

 

محصولاتی که در پائیز بذر کاری شده اند در اوایل بهار بعدی رشد می کنند و می توانند یولاف وحشی در حال رشد را از بین ببرند . چاودار پائیزی به طور کلی شدیدتر و رقابتی تر از گندم پائیزی است . زمین هایی که چندین سال به عنوان خوراک دام بذر افشانی شده می توانند کنترلی خوبی برای هجوم سنگین یولاف وحشی باشد . با این وجود، بعضی از یولاف وحشی می توانند زیر چمن (روخاک) زنده بمانند و هنگامی که چمن شکافته شود، جوانه می زند . محصول علوفه ای مانند جو می تواند به زودی بذرکاری شود تا مزایای رقابتی را نسبت به یولاف وحشی داشته باشد . برای جلوگیری از تولید دانه های علف های هرز، محصول را قبل از اینکه خوشه باز یولاف وحشی شروع به رشد می کند، از نیام ببرید . گیاه جوان به طور موثری هر دانه را که تولید شده از بین می برد . محصولات سالانه را در چرخه استفاده کنید، بخصوص محصولات رقابتی تر بنابراین کمبودهای بازده محصول به حداقل می رسد و یولاف وحشیاراز بین می برد . در ترتیب نزولی کلزا و گندم رقابتی ترین غلات کوچک هستند .

 

تأخیر انداختن در گیاهچه

 

تأخیر در گیاهچه را به منظور زمان دادن به گیاه جوان یولاف وحشی برای اینکه به وسیله کشت از بین برود، قبل و یا بعد از بذرکاری به تأخیر بیاندازید . محصول مانند جو را که زود بالغ می شود، بذرکاری کنید . بازده محصول در صورتی که گیاهچه بیشتر از 10-14 روز به تأخیر بیافتد، کاهش می یابد .

 

کوددهی

 

کودهای نیتروژنی که در اویل بهار پخش می شوند، می توانند رشد یولاف وحشی را تحریک کند، این عمل کنترل کامل را در بذر افشانی باعث می شود . کودهای فسفر که با دانه وارد می شوند باعث رشد بیشتر محصول می شود که باعث از بین رفتن گیاه یولاف وحشی می شود و تولید دانه یولاف وحشی را کاهش می دهد .

نظریه چند تکنیکی

 

مانند بسیاری علف های هرز دیگر، کنترل موفقیت آمیز یولاف وحشی به ترکیب کشت، تناوب محصول و کنترل شیمیایی نیازمند است . هر موقعیتی باید ارزیابی شود، شیوه های کنترلی مناسبی تدبیر شود .

 

کنترل یولاف وحشی در مزارع گندم

 

برای مبارزه با یولاف وحشی، که در بعضی از مناطق به آن زنگوله هم می گویند و خسارت آن اغلب زیاد است، می توان از علف کش های سافیکس به میزان 5 لیتر یا آونج به میزان 4 لیتر فرم تجارتی در هکتار استفاده کرد و مزرعه را در اوائل بهار سمپاشی کرد، مزرعه گندم آلوده به یولاف وحشی را از موقع شرایط پنجه زدن گندم تا تشکیل گره در ساقه می توان سمپاشی نمود . در این حالت معمولا در هر هکتار 300 تا 400 لیتر آب مصرف می شود . در صورتی که قبلا از آلودگی زمین به یولاف وحشی اطلاع داشته باشیم، می توانیم از علف کش دیگر به نام آوادکس نیز استفاده کنیم، این علف کش به صورت دانه یا گرانول بوده و باید 15 کیلو از آن را یک تا دو هفته پس از کشت گندم یعنی زمانی که بوته های گندم سبز شده اند ولی بوته های یولاف وحشی هنوز سر از خاک بیرون نیاورده اند در سطح مزرعه پخش کنیم . تحقیقات نشان داده که حداقل 8 عدد یولاف وحشی در مترمربع باعث خسارت و کاهش محصول در گندم می شود . بحرانی ترین زمان رقابت یولاف وحشی با گندم پس از مرحله سه برگی تا پایان پنجه زنی گندم است که در آن زمان باید با این علف هرز مبارزه شود . یکی از راههای مهم کنترل آن جلوگیری از تولید بذر است که این امر با از بین بردن به موقع آنها قبل از تشکیل بذر میسر است . در صورت آلوده بودن گندم به بذور یولاف وحشی بایستی بوجاری گندم به طوری کامل انجام گیرد . کنترل یولاف وحشی در اطراف کانال های آبیاری و جلوگیری از ورود بذر آن در آب ضروریست . مبارزه شیمیایی در پایان مرحله سه برگی تا اواسط پنجه زنی با استفاده از علف کش های مانند آونج (4 لیتر در هکتار)، گراسپ (3-5/2 لیتر در هکتار)، ایلواکسان (2/5 لیتر در هکتار) و سافیکس بی دبلیو (3 لیتر در هکتار) در کنترل یولاف وحشی موثر است .

مرحله رشد یولاف وحشی برای تنظیم زمان بندی علف کش های پس از رویش بکار می روند

 

آسیب پذیری یولاف وحشی در مقابل علف کش های پس از رویش به وسیله مرحله رشد تحت تأثیر قرار می گیرد . ساقه های فرعی در زمان دوره زمانی کاربرد بیشتر علف کش های یولاف وحشی شروع به رشد می کنند . معیارهای مرحله یولاف وحشی که روی برچسب های تولید نشان داده شده بین برگ ها و ساقه های فرعی تمایزی قائل نمی شود، این عامل باعث گزینش تولید نادرست و تصمیمات کاربردی که از نظر زمان بندی نادرست است، می شود . برای تعیین و تشخیص زمان مناسب برای استفاده از علف کش ها، بعضی از برچسب های تولید ساقه های فرعی را هم برگ حساب می کنند و برچسب های دیگر تنها برگ ها را محاسبه می کنند و ساقه های فرعی را در نظر نمی گیرند . نمونه هایی از این دو روش درجه بندی یولاف وحشی در زیر نشان داده شده است .

 

روش 1 : برای علف کش های پیشنهادی برای گیاهان یولاف وحشی از 1 تا 4 برگی : ساقه های فرعی هم به عنوان برگ محاسبه می شوند .

 

روش 2 : برای علف کش پیشنهادی برای گیاه یولاف وحشی در مرحله 5 برگی تنها برگ ها محاسبه می شوند .

 

مثال 1 : یک یولاف وحشی با 3 برگ و یک ساقه فرعی .

 

روش 1 : به عنوان یولاف وحشی 4 برگی درجه بندی شده .

 

روش 2 : به عنوان یولاف وحشی 3 برگی درجه بندی شده .

 

مثال 2 : یک یولاف وحشی 4 برگ با یک ساقه فرعی .

 

روش 1 : به عنوان یولاف وحشی 5 برگی درجه بندی شده .

 

روش 2 : به عنوان یولاف وحشی 4 برگی درجه بندی شده .

 

مثال 3 : یک یولاف وحشی با دو ساقه فرعی .

 

روش 1 : به عنوان یولاف وحشی 7 برگی درجه بندی شده .

 

روش 2 : به عنوان یولاف وحشی 5 برگی درجه بندی شده .

 

منبع: masiid.blogfa.com

لینک به دیدگاه

جو دو سر ، یولاف : L Avena Sativa

 

گندمیانCramineae :

 

  • دوران گل دهی :

دوران گل دهی یولاف ماههای خرداد وتیر می باشد.

 

  • منشا:

موطن اصلی این گیاه اروپای شرقی است.

 

  • مشخصات گیاه شناسی :

یولاف گیاهی است علفی ،یک ساله به ارتفاع نیم تا یک متر ریشه آن افشان وساقه های آن بند بند ،تو خالی و افراشته است. برگهای آن باریک ودراز و همانند سایر غلات دارای رگبرگهای موازی می باشد.قسمت پایین برگ به صورت غلافی دورساقه را احاطه می کند.گلها بسیار ریز ونا مشخص اند واین گلها در دسته جاتی که اصطلاحا سنبله نامیده می شود قرار گرفته اند.میوه آن مثل بقیه گندمیان کاریو پس است.میوه دراز بوده ومنتهی به دو نوک باریک است.و محفوظ در پوشینه ها می باشد.

 

  • انتشار جغرافیایی:

این گیاه در تمام نقاط کشور رویش دارد مانند آذربایجان ،لرستان ،فارس ،کردستان و خوزستان مشاهده نمود.

 

  • ترکیبات شیمیایی:

یولاف حاوی ترکیباتی مانند مواد صابونی ،فلاونوییدها ،موادمعدنی ،آلکالوییدها استروییدها ،ویتامینهای B ،D، E،کاروتین ،گلوتن ،نشاسته چربی و اسیدهای آلی می باشد.

 

  • موارد احتیاتی و منع مصرف :

برای کسانی که به گلوتن حساسند مثلا افرادی که مبتلا به بیماری سلیا ک هستند .اجازه دهید محلول جوشانده شده ته نشین شودفقط از مایع شفاف با قیمانده استفاده کنید.

 

  • کشورهای عرضه کننده :

این گیاه به عنوان گیاه علوفه ای کشت می شود.و همچنین ازآرد دانه های گیاه یولاف نانی تهیه می شود که مصرف زیادی در کشورهای اروپایی مانند آلمان ، فرانسه و نروژدارد.

 

  • روش کشت :

 

این گیاه نیز مانند سایر غلات توسط دانه تکثیر میکند.زمینی که قرار است در آن جو دو سر کشت شودبایستی از قبل خوب شخم زده شود و کود مناسب و کافی به آن اضافه شودبعد زمین را دیسک زد تا علاوه خرد شدن کلوخه ها و زیر خاک کردن کودها زمین صاف و یک دست تهیه شود.

 

  • محلهای منا سب رو یش :

 

یولاف گیاهی است که به صورت خود رو در مزارع غلات ، حاشیه مزارع ، مزارع رها شده ، مراتع می روید.

 

 

  • قسمت ورد استفاده و زمان جمع آوری :

 

دانه ، اندام هوایی و کاه کاربرد دارد . زمان جمع آوری دانه هر سه در تابستان می باشد.

 

 

  • اثرات درمانی ، نحوه و مقدار مصرف :

 

- برای رفع بی خوابی ، اضطراب و افسردگی ، عصاره این گیاه را بنوشید. - گیاه کامل ( اندام هوایی خشک شده ) را جوشانده و در موارد بی خوابی ، اضطراب و افسردگی مصرف نمایید. - جوشانده حاصل از گیاه کامل را به عنوان یک محلول شفا دهنده برای بیماری های پوستی به کار برده و محل عارضه را با آن بشویید. - از مرهم حاصل از بلغور ( دانه آسیاب شده ) برای درمان ناراحتی هایی چون اگزما ، زخم های سرمازده و تبخال استفاده کنید. - جوشانده دانه ( بدون سبوس ) یولاف ، به همراه شیر و زرده تخم مرغ داروی مناسبی برای درمان ضعف مفرط ناشی از بیماری ها و تقویت کودکان و افراد مسن می باشد. - مصرف جوشانده حاصل از آرد یا دانه یولاف ، اثر ملینی داشته و یبوست را برطرف می کند. - جوشانده 20 گرم دانه ( سبوس دار ) اثر مدر داشته ، در درمان سنگ کلیه و عدم دفع ادرار به کار میرود. - برای التیام زخم های کهنه و شدید می توان از خمیر آرد یولاف استفاده نمود. - فلوکون ( فراورده حاصل از دانه ) برای افرادی که دوران نقاهت پس از جراهی های سخت یا اسهال شدید را میگذرانند و نیاز به تجدید قوا دارند موثر است. - دمکرده فلوکون ( به میزان سه قاشق برای هر فنجان آب ) که سه بار در روز مصرف می شود ، اشتها را تحریک می کند و دردهای گلو و سینه را کاهش می دهد. - جوشانده کاه یولاف برای تسکین دردهای روماتیمی و ناراحتی های کبدی مصرف می شود. - مصرف جوشانده کاه ، به صورت حمام موضعی ، در رفع ناراحتی های نقرس ، روماتیسم ، درد کلیه و اختلالات مجاری ادرار موثر است.

لینک به دیدگاه

جو دو سر؛ مقوی قلب و ضد افسردگی یولاف (oat)


یک تحقیق نشان داد که مصرف روزانه‌ی 100 گرم جو دو سر خشک به مدت سه هفته باعث کاهش 23درصد کلسترول تام، 23 درصد کلسترول LDL، 21 درصد تری گلیسیرید، و 20درصد کلسترول HDL شده است.


جو دو سر گیاهی است علفی به ارتفاع تا یک متر یا بیشتر، دارای میوه‌های شبیه به جو و منتهی به دو نوک باریک. برگ‌های این گیاه باریک، بلند و نوک تیز است. ساقه‌ی آن نسبتاً نازک و قسمت مورد استفاده‌ی گیاه، دانه‌ی آن است. جو دو سر از خانواده گندمیان است و دارای گل‌های بسیار ریز و نامشخص بوده و این گل‌ها در دستجاتی که اصطلاحاً سنبله نامیده می‌شوند قرار گرفته‌اند. هر سنبله توسط دو برگچه کوچک که پوش یا گلوم نامیده می‌شوند احاطه شده است و گلوم ها دارای زواید دراز نخی شکل می‌باشند که ریشک نامیده می‌شود.

 

تاریخچه: جو دو سر در مقایسه با دیگر غلات، از ارزش غذایی بالایی برای انسان برخوردار است و از نظر چربی و پروتئین، بسیار غنی می‌باشد. قسمت اعظم جو ذخیره شده، به مصرف خوراک دام می‌رسد؛ ولی توجهات اخیر به فیبر موجود در جو دو سر، کاربرد انسانی آن را نیز افزایش داده است. عصاره‌ی جو دو سر برای بیش از یک قرن، به عنوان تسکین دهنده جلدی به کار می‌رود. از یک صد سال قبل از میلاد جو دو سر بیش‌تر در نواحی شمالی کشت می‌شده است.

 

منبع جغرافیایی: جو دو سر از علف‌های خود رو است ولی به علت سازگاری با انواع آب و هواها در نقاط مختلفی از دنیا کشت می‌گردد. این گیاه در بیشتر نقاط کشور رویش دارد و آن را می‌توان در آذربایجان، لرستان، فارس، اراک و حتی خوزستان مشاهده نمود.

 

ترکیبات مهم: در کاه گیاه خشک شده حدود دو درصد سیلیس وجود دارد که این میزان در خاکستر آن به 70- 55 درصد می‌رسد. فلزات با ارزش دانه در مقایسه با بقولات دیگر بیش‌تر است. برای مثال آهنبه میزان حدود 39 میلی گرم، منگنز 5/8 میلی گرم و روی 2/19 میلی گرم در هر کیلو دانه‌ی خشک آن موجود می‌باشد. ترکیبات دیگر آن شامل مقادیر زیادی فلاوونوئید، کاروتنوئید و مشتقات کلروفیل است. خاصیت قوی قارچ کش آن در بیرون از بدن مربوط به ترکیبات تری ترپنوئیدهای آن از جمله آونوکرزید برگ‌ها است.

 

اثرات مهم: * جو دو سر منبع خوبی از انرژی، پروتئین و چربی برای انسان و مخصوصاً بچه‌ها است. * هم چنین به خاطر داشتن گلوتن خاص، دارای اثراتی ویژه جهت پوست‌های خشک و خارش داراست. * محصولات حمام از جمله محلول‌های کلوییدی، صابون، ژل و پودرهای حاوی عصاره‌ی جو دو سر در بازار عرضه شده‌اند. * از عصاره نوعی جو دو سر در طب سنتی آیورودا جهت ترک اعتیاد تریاک استفاده می‌شده است. * یک گزارش علمی نشان می‌دهد که جو دو سر ممکن است میل به سیگار را کاهش دهد. یک تحقیق که بر روی 26 نفر سیگاری انجام شد، نشان داد که پس از مصرف 4 هفته از عصاره هیدرو الکلی جو دو سر، تعداد سیگار روزانه‌ی آن‌ها از 20 سیگار در روز به 6 عدد کاهش یافت. کاهش سیگار افراد مذکور حداقل تا دو ماه ادامه یافت و این در حالی بود که گروه کنترل که از دارونما استفاده می‌کردند روزانه 17 سیگار می‌کشیدند.

 

چای تهیه شده از جو دو سر دارای اثرات آرام بخش، مسکن و ادرارآور بوده و در تسکین آرتروز و روماتیسم موثر است *

 

از خواص مهم دیگر جو دو سر، اثر کاهش چربی خونآن است با توجه به این که فیبرهای محلول در آب، کاهش کلسترولبیشتری نسبت به نوع نامحلول ایجاد می‌کنند و در جو دو سر میزان فیبر محلول نسبتاً بالا است، لذا اثر مذکور در آن چشم گیر است. به احتمال زیاد فیبرهای محلولبا کلسترول و اسیدهای صفراوی روده باند شده، در نتیجه از جذب آن جلوگیری به عمل می‌آید. هم چنین این مواد ممکن است در جلوگیری از سنتز کلسترول نقش داشته باشند. از میزان 1/4 گرم فیبر موجود در جو دو سر، 9/1 گرم آن محلول و 2/2 گرم آن فیبر نامحلول هستند. یک تحقیق نشان داد که مصرف روزانه‌ی 100 گرم جو دو سر خشک به مدت سه هفته باعث کاهش 23درصد کلسترول تام، 23 درصد کلسترول LDL، 21 درصد تری گلیسیرید، و 20درصد کلسترول HDL شده است. * از اثرات دیگر جو دو سر که در مطالعات اخیر اثبات گردیده است، اثر کاهش اسید اوریک آن است. * چای تهیه شده از جو دو سر دارای اثرات آرام بخش، مسکن و ادرارآور بوده و در تسکین آرتروز و روماتیسم موثر است.

 

طریقه و مقدار مصرف: دانه‌های جو دو سر را با آسیاب خرد نموده، یک لیوان آب جوش را به سه گرم از آن اضافه می‌کنیم و 20 دقیقه صبر می‌کنیم تا محلول دم بکشد. پس از آن محلول را صاف کرده و بدون قند و یا با شیرینی کم مصرف می‌کنیم. این عمل می‌تواند چندین بار در روز تکرار شود.

 

فراورده‌های گیاهی: در اکثر موارد گیاه آن به صورت چای به عنوان آرام بخش مصرف می‌شود. هم چنین محصولاتی به صورت قرص یا دراژه از آن در دنیا موجود است که به عنوان آرام بخش عرضه شده‌اند. افزون بر این‌ها، محصولاتی جهت مشکلات پوست، یبوست و کاهش چربی از آن در دنیا عرضه شده است. مهم‌ترین اثرات گزارش شده جو دو سر: ضد افسردگی، ضد التهاب، ضد پروستاگلاندین، ضد ویروس، مقوی قلب، هضم کننده، ادرار آور، ملین، قارچ کش، محافظ کبد، کاهنده‌ی کلسترول خون، کاهنده‌ی اسید اوریک خون، محرک ایمنی بدن، مسکن و محافظ استخوان.

 

اثرات دارویی و طرز استعمال :

 

1. درمان ضعف عمومی :جوشانده دانه‌های بدون سبوس یولاف در شیر که به آن یک زرده تخم مرغ اضافه شده باشد داروی بسیار مناسبی برای درمان ضعف مفرط ناشی از بیماری‌ها و همچنین تقویت کودکان و افراد مسن می‌باشد.

 

2.درمان یبوست و بواسیر :جوشانده آرد و دانه‌های جو دو سر که صبح ناشتا به مقدار 2 تا 3 فنجان به مدت 2 تا 3 روز مصرف می‌شود اثر ملین داشته، یبوست را از بین می‌برد و از طرف دیگر بواسیر را نیز درمان می‌نماید.

 

3.درمان سنگ کلیه :جوشانده 20 گرم دانه جو دو سر سبوس دار اثر مدر داشته و در درمان سنگ کلیه، انواع ناراحتی‌های کلیه، عدم دفع ادرار، آب آوردن انساج و ... به کار می‌رود.

 

4. التیام زخمی :برای التیام زخم‌های کهنه و شدید می‌توان از خمیر آرد جو دو سر مخلوط با مخمر آب جو استفاده نمود. یک گزارش علمی نشان می‌دهد که جو دو سر ممکن است میل به سیگار را کاهش دهد. یک تحقیق که بر روی 26 نفر سیگاری انجام شد، نشان داد که پس از مصرف 4 هفته از عصاره هیدرو الکلی جو دو سر، تعداد سیگار روزانه‌ی آن‌ها از 20 سیگار در روز به 6 عدد کاهش یافت

 

جو دو سر در طب سنتی: جو دو سر از نظر طب قدیم معتدل یعنی نه سرد است و نه گرم. البته عده‌ای عقیده دارند که این گیاه کمی خشک است. 1.جو دو سر طبق تحقیقاتی که جدیداً انجام گرفته در کاهش کلسترول خون اثر معجزه آسایی دارد. 2.مقوی اعصاب است. 3.ضد عفونی کننده بدن می‌باشد. 4.تقویت کننده بدن می‌باشد. 5.ادرار آور و ملین است و یبوست را برطرف می‌کند. 6.مقوی قلب و خون است. 7.تسکین دهنده درد است. 8.جوشانده جو دو سر در برطرف کردن بیماری‌های پوستی و اخلاط خونی نیز مؤثر است. 9. برای لاغر شدن هر روز جو دو سر بخورد. 10. اگزمارا درمان می‌کند. 11. و بالاخره این گیاه اثر ضد سرطان دارد. استفاده مدام این گیاه از سرطان جلوگیری می‌کند.

 

مضرات : مضرات خاصی برای آن بیان نشده است

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...