رفتن به مطلب

معماری منظر باغ های تاریخی بهشهر و قلمرو آن


ارسال های توصیه شده

اولین پایان نامه ای که در دوره کارشناسی ارشد معماری منظر دانشگاه تهران، تدوین و دفاع شد، بر بستری از عناصر تاریخی، فرهنگی، ادبی، هنری و طبیعی شکل گرفته است. هر یک از این عناصر، نقش متفاوت و در عین حال، مکملی را در فضای پایان نامه برعهده گرفته اند که انگیزه های اصلی انتخاب مفاهیم، مصادیق و تمثیل های بکار گرفته شده در پروژه محسوب می شوند.

بستر تاریخی، پدیده های کالبدی برجای مانده از گذشته (دوران صفوی، قاجار و …) را نمایان می سازد. مواجهه با این عناصر، موضع کارشناسی خاصی را در چگونگی تبیین جایگاه، نقش و عملکرد آثار تاریخی در فضای شهری طلب می کند و به ناچار، عبور از گذرگاه مفاهیمی چون بهسازی، نوسازی، باز زنده سازی عناصر و فضاهای تاریخی شهری، مطرح می شود.

 

c5t054h436zi5x2df4ql.jpg

وجود بقایای هفت باغ صفوی در پهنه شهری اشرف البلاد (بهشهر امروزین)، دستمایه اصلی ایجاد محیطی بدیع، با حال و هوایی برگرفته از ویژگی های باغ های ایرانی شده است. دور نمایه های باغ ایرانی، متشکل از آب، درخت، لطافت هوا، حس شاعرانه، هندسه و نظم هنرمندانه و طبیعی است که سعی شده، هریک به تناوب، در تشکیل استخوان بندی پروژه، دست بکار شوند.

بستر فرهنگی و ادبی پروژه، تأثیر گرفته از هفت خوان شاهنامه است. در اینجا، تلاشی معمارانه برای خلق فضای واقعی با استفاده از شکل، فضای حماسی و کلام شاعرانه، درقلمرو هفت باغ و در اتصال کالبدی با آن صورت گرفته است. به عبارت دیگر، برداشتی تمثیلی از شاهنامه فردوسی، به گونه ای که امکان خلق فضای شهری جدید مبتنی بر نیازهای امروزین شهروندان را با استفاده از نمادها و الگوهای فرهنگی و اسطوره ای، میسر سازد در این پروژه به محک آزمایش نهاده شده است.

بستر فرهنگی و هنری پروژه، متأثر از ارزش های نهفته در مینیاتور ایرانی و شعر حماسی است. ریشه های صفوی مینیاتور و ریشه های مازندرانی شاهنامه، تعاریف انتزاعی تازه ای از عناصر طبیعی و محیطی مانند دشت، مرغزار، بیشه و … را مطرح می سازند که الهام بخش طراح، در سازماندهی و خلق فضای عینی پروژه بوده است.

 

ko3sq1mlzkurdb2mmwq1.jpg

بستر طبیعی و محیط واقعی پروژه، متشکل از عناصری چون جنگل، آب های آرام خلیج گرگان، دشت بهشهر که بر دامنه شمالی رشته کوههای البرز گسترده است، فضای استقرار همه اجزای طرح محسوب می شود. اینجاست که پدیده معماری منظر باغ های تاریخی بهشهر خلق می شود.

فضای مجازی و انتزاعی حاصل از زبان شعر فردوسی، آمیخته با حال و هوای حماسه و خیال، امکان جستجوی هیجان انگیزی را برای طراح فراهم کرده است تا از طریق شناسایی بدیل هایی برای عناصر طبیعی ذکر شده در شعر، به مصادیقی در عالم واقعیت دست پیدا کند. اصلی ترین کلمات عبارت بودند از:

دشت، نیستان، بیشه، بیابان، چشمه، گل و مرغزار، کوه و غار، هفت کوه و … که در اشعار شاهنامه حماسه سرای بزرگ (فردوسی توسی) به شیواترین کلام می توان یافت.

 

تنش چون خورش جست و آمد به شور یکی دشت پیش آمدش پر ز گور

در آن نیستان بیشه شیر بود که پیلی نیارست از آن نی درود

بیابان بی آب و گرمای سخت کزو مرغ گشتی بتن لخت لخت

بره بر یکی چشمه آمد پدید که میش سرافراز آنجا رسید

صد اندر صد این دشت جای منست بلند آسمانش هوای منست

می و جام و بویا گل و مرغزار نکردست بخشش مرا روزگار

در و دشت شد پر ز گرد سوار پراکنده گشتند بر کوه و غار

ترا خانه بید و دیو سپید نمایم چو دادی دلم را نوید

میان دو کوهست پر هول و جای نپرد بر آسمانش همای

ز بز گوش تا شهر مازندران رهی زشت و فرسنگ های گران

در شهر مازندران است گفت که بر شب دو بهره نیارند خفت

اگر یار باشدت یزدان پاک سر جادوان اندر آری بخاک

گذر کرد باید هم از هفت کوه ز دیوان بهر جاه گروهان گروه

بغار اندرون گاه دیو سپید کزویند لشکر به بیم و امید

به ایرانیان گفت بیدار بید که من کردم آهنگ دیو سپید

 

hwyv4w83fh037s730ob6.jpg

گسستگی پیکره تاریخی بهشهر، به دلیل حضور جداکننده شریان ترافیکی، پیوند منطقی هفت باغ صفوی را با بافت شهری تضعیف نموده است. در پاسخ به سیاست طراحی مبتنی بر استمرار حیات شهری و تشکیل کلیت یکپارچه فضای تاریخی، ایده برقراری ارتباط فضایی و پیوستگی کالبدی هفت باغ صفوی با بافت شهری واقع بر محور ترافیکی شهر، مطرح شد که امکان ایجاد هفت فضای باز مدرن شهری را به صورت هفت باغ انتزاعی، فراهم کرده است. در خلق این فضاهای تمثیلی از مفاهیم عملکردی باغ های صفوی استفاده شده است.

 

072bf1jyygw1d126odqi.jpg

به عنوان مثال، در تکوین و طراحی باغ چشمه عمارت، به تصدیق مستندات و روایات تاریخی، از آیینه به صورت یک عنصر تأثیرگذار و اصلی، الهام گرفته شده است. علاوه برآنکه، زبان شعر، که به کمک فن تمثیل و اشاره، ذهنیت شاعر را به عینیت فیزیکی آیینه نزدیک ساخته، امکان انتخاب شیوه واقع گرایانه در طراحی را ممکن ساخته است.

پروژه معماری منظر باغ های تاریخی بهشهر و قلمرو آن، در چارچوب سیاست گزاری های طراحی مبتنی بر شناخت، حفظ، احیاء و باز زنده سازی ارزش های تاریخی، فرهنگی، ادبی، هنری و طبیعی بستر سرزمینی طرح، تلاشی است که می تواند سبک تازه ای را در نگرش به مقوله های مشابه، فراروی طراحان قرار دهد.

 

منبع: نشریه اینترنتی معماری منظر

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...