رفتن به مطلب

درباره پنیر و تاریخچه آن


ارسال های توصیه شده

1.jpg

 

 

پنیر یکی از گونه‌های لبنیات است که بطور گستره‌ای در اکثر نقاط جهان مصرف می‌شود و از دلمه شدن شیر تهیه می‌شود. برای تهیه آن، شیر از طریق کشت باکتری‌ها ترش (اسیدی) می‌شود، سپس با اضافه شدن آنزیم (مایه پنیر) یا جایگزینی مانند اسید استیک یا سرکه، شیر اسیدی دلمه می‌شود.

اما انسان‌ در تاریخ خود از چه زمانی با پنیر آشنا شد؟

چند نوع پنیر در دنیا ساخته شده؟

گران‌ترین پنیر دنیا کدام است؟

کدام بانک پنیر را به عنوان ضمانت برای دادن وام می‌پذیرد؟

در ادامه با ما همراه باشید و این مطلب را بخوانید تا با اطلاعات جالبی درباره پنیر که شاید آنها را نمیدانستید آشنا شوید.

 

آشنایی با تاریخچه پنیر

 

 

2.jpg

 

 

دانشمندان بر این باورند که انسان‌های اولیه احتمالا بعد از شکار نوزاد حیوانات علف‌خوار با شیر دلمه شده در معده آن‌ها برخورد و آن را مصرف کرده‌اند. با اهلی شدن حیواناتی چون بز، گوسفند و گاو در فاصله زمانی ۸تا ۱۰هزار سال قبل از میلاد مقدار شیر بیشتر از نیاز در اختیار انسان‌ها قرار گرفت که آن‌ها تلاش کردند این شیر را در معده حیوانات و یا ظروف مختلفی نگهداری کنند که ترش و دلمه شده است.

باستان‌شناسان در شهر کویاوا واقع در لهستان بقایای ظرف سفالین مربوط به ۵ هزار و پانصد سال قبل از میلاد یافته‌‌اند که آزمایش‌ها نشان می‌دهد از آن به عنوان آبکش ‌برای تهیه پنیر استفاده شده است.

عکس زیر قطعه‌ای از آبکش سفالینی است که مربوط به ۲هزار سال قبل از میلاد مسیح است و در تپه فرآون‌برگ در شهر کلهایم (Kelheim) آلمان پیدا شده که از آن برای تهیه پنیراستفاده می‌شده و در موزه نگهداری می‌شود.

 

 

3.jpg

 

 

جالب اینکه انسان‌ها از پنج هزار سال قبل از میلاد همزمان در بسیاری از نقاط دنیا با تکنیک و فن تهیه پنیر آشنا بوده‌اند. آثار بسیاری از تهیه پنیر در بین‌النهرین، آسیای صغیر، منطقه دریای سیاه و مصر. قدیمی‌ترین تصاویر و دست‌نوشته‌ خط میخی در مورد تهیه پنیر در بین‌‌النهرین کشف شده که مربوط به ۳ هزار سال قبل از میلاد است.

باستان‌شناسان چینی جسد مومیایی شده این زن را کشف کردند که در کنار گردن او قطعه‌ای پنیر دیده می‌شد. تحقیقات آزمایشگاهی در آلمان نشان داد که از عمر این مومیایی و پنیر همراهش ۴ هزار سال می‌گذرد.

 

 

 

5.jpg

 

 

در یونان هم تولید و استفاده از پنیر رایج بوده است. هومر، شاعر یونانی (عکس مجسمه) در سروده دهم اودیسه که در اواخر قرن ۸ پیش از میلاد نگاشته شده به تاثیر نیروبخش پنیر اشاره می‌کند. اولین تلاش علمی‌سازی کار با شیر و تولید پنیر هم آنطور که از منابع بدست آمده برمی‌آید، در حدود سه ونیم قرن قبل از میلاد توسط ارسطو، فیلسوف یونانی صورت گرفته است.

 

 

 

6.jpg

 

 

یکی از نتایج جنگ‌های بین رم و آتن تسخیر مناطق و گرفتن اسرای یونانی از سوی رمی‌ها بود که بدین وسیله فن پنیرسازی به ایتالیای امروزین راه یافت. سربازان رم در راه فتح اروپا از کشمش، زیتون و پنیر به‌عنوان آذوقه استفاده می‌کردند و بدین ترتیب پنیر به سراسر این قاره راه یافت. جالب اینکه برای نخستین بار در آشپزخانه رمی‌ها بود که از پنیر در پخت نان و شیرینی و همچنین انواع سالاد استفاده شد.

 

 

 

7.jpg

 

 

در قرون وسطی تقریبا در تمامی صومعه‌ها پنیر نیز تولید می‌شد. از آنجایی که ساکنان صومعه‌ها و راهبان در مورد نوع کارشان گزارش کامل تهیه می‌کردند می‌توان حتی سال تولید بسیاری از انواع پنیرها را در این گزارش‌ها دید. برای مثال پنیر گودا (عکس از بازار پنیرفروشان آلکمار در هلند) در سال ۱۱۸۴میلادی در منطقه گودا واقع در غرب هلند تولید شده است.

 

 

 

8.jpg

 

 

آشنایی با انواع پنیر

 

 

تاکنون تولید پنج هزار نوع پنیر از شیر حیواناتی چون گاو، بز، گوسفند، گاومیش، شتر، گوزن شمالی و دیگر حیوانات در جهان شناخته شده است. اما باید دانست که از شیر خوک نمی‌توان پنیر تولید کرد، زیرا میزان کازئین (فسفو پروتئین) موجود در آن بسیار پائین است.

 

 

9.jpg

 

 

گران‌ترین پنیر دنیا از شیر خر بالکان که تنها بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ راس باقی مانده از این نژاد در یک منطقه سیبری زندگی می‌کنند، تولید می‌شود. پنیر این خر کیلویی هزار یورو قیمت دارد.

 

10.jpg

 

 

پنیر را می‌توان بر منبای میزان رطوبت یا میزان چربی آن تقسیم‌بندی کرد. پنیر با رطوبت کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد دارای درصدهای متفاوتی آب است. پنیر برای رسیدن نباید زیر ۶۰ درصد رطوبت هوا انبار شود زیرا سریعا خشک می‌شود. برای مثال پنیر رکفور فرانسوی (عکس) برای رسیدن در غارهایی در کوهستان انبار می‌شوند که دارای ۹۵درصد رطوبت هستند.

 

11.jpg

 

 

در منطقه املیا رومانیا، واقع در شمال مرکزی ایتالیا که شهر بولونیا مرکز آن است، یک بانک با نام "کردیتو امیلیانو" (Credito Emiliano) از سال ۱۹۵۳ میلادی پنیر پارمیجانو (پارمسان یا پارمیزان) را به عنوان ضمانت برای پرداخت وام قبول می‌کند. این بانک انبارهایی با گنجایش ۴۴۰ هزار حلقه پنیر پارمیزان با تهویه مطبوع، نگهبان و کنترل ویدیویی دارد.

 

 

 

12.jpg

 

 

آشنایی با بزرگترین تولیدکنندگان پنیر

 

 

پنج کشور بزرگ تولید کننده پنیردر جهان طبق آمار سال ۲۰۱۱، آمریکا با ۵ میلیون و ۱۶۱ هزار تن، آلمان با ۲ میلیون و ۴۶ هزار تن، فرانسه با یک میلیون و ۹۳۱ هزار تن، ایتالیا با یک میلیون و ۱۳۲ هزار تن و هلند با ۷۵۴ هزار تن هستند. جالب اینکه مصر با ۶۴۴ هزار تن در رتبه هفتم تولید پنیر در دنیا قرار دارد.

 

13.jpg

 

 

از بزرگترین صادرکنندگان پنیردر دنیا فرانسه و آلمان، هلند، ایتالیا و دانمارک هستند. آلمان در سال ۲۰۱۴ بار دیگر با افزایش صادرات خود موفق شد یک میلیون و ۱۸۷ هزار تن پنیربه دنیا صادر کند.

عکس: پنیر فرانسوی در یک سوپرمارکت روسیه

 

 

14.jpg

 

 

در برآورد مربوط به سال ۲۰۰۹، یونانی‌ها با مصرف سرانه بیش از ۳۱ کیلو پنیردر سال رکورد مصرف را در اختیار داشتند. فرانسه با ۲۶ کیلو، ایسلند با ۲۵ کیلو، آلمان با بیش از ۲۲ کیلو و سوئیس با بیش از ۲۱ کیلو در رتبه‌های بعدی مصرف پنیر قرار دارند.

 

 

عکس: سالاد یونانی با پنیر

15.jpg

 

 

در رقابت‌های جهانی پنیرکه سال ۲۰۱۴ در ویسکانسن آمریکا برگزار شد، پنیر سوئیسی "امنتالر" که از شیر خام تهیه می‌شود، با کسب ۹۷ امتیاز از مجموع ۱۰۰ امتیاز از سوی هیئت داوران به عنوان بهترین پنیربرای این سال انتخاب شد.

 

 

16.jpg

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...