استفاده از پوزلان در بالا بردن خواص الكتريكي بتن
تعريف پوزولان:
پوزولان ها به مواد سيليسي يا سيليسي آلومينيمي اتلاق مي شود كه به تنهايي خاصيت گيرش و چسبندگي و سيمان شدن را ندارد و اگر پودر شود و با گرد آهك شفته مخلوط شود خاصيت سيماني تشكيل مي دهد كه با آن سيمان طبيعي مي گويند. اگر پودر سنگ ها و خاكسترهاي آتشفشاني هنگام بيرون ريختن از دهانه آتشفشان در زير هوا يا آب زود سرد شود سيليس آن بلور نمي شود و تشكيل پوزولان يا تراس را مي دهد.
روش اجرا:
اگر 20 تا 40 % پوزولان با 60 تا 80 % سيمان مخلوط شود سيمان پوزولاني به دست مي آيد. امروزه از مخلوط هايي با خاكستر بادي، دود سيليس سرباره و با پوزولان طبيعي در ساخت بتن هاي حجيم يا بتن غلطتكي براي روسازي و سدها را به طور وسيعي استفاده مي شود.
دود سيليكا به شكل پودر سفت بوده اما در شكل مايع متداول تر است. دود سيليكا كه به ميكروسيليكا ارجاع داده مي شود. ماده اي فرعي است كه به عنوان پوزولان استفاده مي شود. اين محصول فرعي نتيجه كاهش كوارتز خالص با همراه زغال سنگي در كوره قوس التريكي در توليد سيليكون آهني استفاده مي شود. اين محصول فرعي نتيجه كاهش كوارتز خالص به همراه زغال سنگ در كوره قوس الكتريكي در توليد سيليكون آهني است. رايج ترين پوزولان هاي طبيعي كه امروزه استفاده مي شوند. مواد پردازشي هستند كه در تنور گرم شده و سپس به پودر نرم تبديل مي شود. آن ها شامل خاك رس سوزانده – سنگ رس سوزانده و متاكالين هستند.
مواد پوزولاني ديگر نظير خاكستر بادي و سرباره كوره آهنگدازي باعث كاهش نفوذ پذيري مي شوند اما استفاده از اين مواد باعث افزايش مصرف مواد هوازا و به عبارتي كاهش مقاومت در برابر يخ بندان مي شود.
كاربرد سيمان پرتلند پوزولاني:
سيمان پرتلند پوزولاني حاوي حداكثر 15 % پوزولان طبيعي مرغوب از دامنه كوه سبلان مي باشد كه از خواص ويژه كاربردي زير برخوردار است.
1- مقاومت در مقابل مواد شيميايي و فاضلاب و سولفات و كلر
2- قابليت نفوذ و كارپذيري بهتر براي ويبره شدن
3- حفاظت مصالح و آرماتور درون بتن در مقابل نفوذ مواد خورنده.
4- خارج كردن املاح قليايي از بتن
5- انبساط كمتر و قابل استفاده در بتن ريزي هاي حجيم
6- حرارت هيدراتاسيون كمتر در بتن ريزي هاي حجيم
7- بتن تشكيل شده از سيمان پوزولاني به علت نفوذ پذيري بهتر پوزولان و رواني آن دچار ترك خوردگي نمي شود.
8- جلوگيري از واكنش قليايي سيليكا در نگهدارنده هاي بتن مخصوصاً در سد سازي (سرملان سيمان)
9- حفظ منابع طبيعي به علت كاهش معرفي سوخت و مواد اوليه سيمان
10- كاهش ميزان سايش تجهيزات در آسياب هاي سيمان
11- كاهش مصرف انرژي الكتريكي به علت فرسايش بودن در آسياب هاي سيمان
12- كاهش قيمت تمام شده در توليد سيمان
مصرف اين سيمان درهواي گرم مخصوصاً معتدل و مرطوب بسيار مطلوب است.
به منظور افزايش دوام حين افزايش مقاومت الكتريكي ضمن كار برد دود سيليس و كم كردن آب و مصرف فوق روان كننده مقدار سيمان كاهش يافته و در عوض مواد پوزولاني همچون دود سيليس – خاكستر بادي و سربار كوره هاي آهنگدازي و بالاخره پوزولان هاي طبيعي با صورت مواد ريز دانه جايگزين آن كرد.
سيمان پوزولاني را بيشتر در راكتورهاي اتمي استفاده مي كنند و در مقابل جريان الكتريكي مقاوم است.