کتاب سیل ؛ پیامد تغییر کاربری اراضی که توسط دکتر مسیب حشمتی، دکتر خسرو شهبازی و دکتر محمد قیطوری تهیه شده است را به صورت PDF از لینک زیر میتوانید دانلود کنید.
این کتاب ویژه طرح بسیج همگام با کشاورز توسط سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی پژوهشکده خودکفایی و امنیت غذایی به صورت رایگان منتشر شدهاست.
خشکسالیهای چندساله اخیر باعث بیلان منفی تجمعی بارش به میزان 1300 میلیمتر در برخی نقاط غرب کشور گردید و متعاقب آن، عدم بهرهوری مناسب از باقیمانده منابع آب پیامدهای ناگوار اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و زیستمحیطی را به دنبال داشت. مهمترین این پیامدها را میتوان تخریب شدید مراتع، خشک شدن مراتع، خشک شدن جنگلها، کاهش منابع آب رودخانهها، خشک شدن تالابها، کاهش درآمد کشاورزان، تخلیه برخی روستاها از سکنه و شیوع انواع بیماریهای تنفسی، قلبی – عروقی و گوارشی برشمرد. ادامه این روند اسفناک در آینده نزدیک منجر به تبدیل ناحیه سرسبز زاگرس به بیابان زاگرس با ابعاد پیچیده اقتصادی – اجتماعی خواهد شد.
سرفصلهای کتاب سیل ؛ پیامد تغییر کاربری اراضی :
فصل اول: مقدمه
فصل دوم: فرصتها و آسیبها
- فرصتها
- آسیبها
- آسیبهای طبیعی
- آسیبهای با منشا انسانی
فصل سوم: چگونگی وقوع سیل و ابعاد و خسارتهای آن
فصل چهارم: گوشهای از خسارات سیل بهاره سالهای 96-1395
- وضعیت بارش سالهای 96-1395
- خسارات سیل بهاره سالهای 96-1395
فصل پنجم: عوامل سیلخیزی در سرشاخه حوزههای آبخیز مناطق زاگرس
- دورنمای کلی طبیعت زاگرس
- نقش سازندهای مارنی و نهشتههای کواترنر
- خاک و توپوگرافی
- پدیده خشکیدگی درختان جنگلی زاگرس در سالیان اخیر
- عوامل انسانی
فصل ششم: راه اجتناب ناپذیر پیشرو
- آموزش همگانی
- پایش محصولات کشاورزی
- توسعه مناطق حفاظت شده
- وضع قوانین جدید
- رویکرد کشاورزی مبتنی بر تولید محصولات سالم و تلفیق زراعت و دامداری
- رویکرد حفاظت از جنگلها و مراتع
- توجه به ادارات منابع طبیعی و محیط زیست
نواندیشان تابع قوانین جاری کشور جمهوری اسلامی ایران در زمینه حقوق مولفین و ناشرین است، چنانچه نسبت به محتوای این صفحه صاحب حق نشر هستید و درخواست حذف آن را دارد، خواهشمند است از طریق این لینک به ما اطلاع دهید.