دستورالعمل فرآیند تولید انرژی از بیوگاز که علی اصغر رجبعلیپور چشمهگز به صورت نشریه فنی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی تهیه شده است را با فرمت PDF از لینک زیر میتوانید دانلود کنید.
انرژی را میتوان جوهره حیات و مایه رشد آن دانست، سادهترین تعریف از آن، توانایی انجام کار است. در فرهنگهای فارسی برای لغت Energy معادل فارسی کارمایه معرفی شده است. 300 سال پیش از این، شیخ بهایی دانشمند بزرگ ایرانی، گازهای متصاعد شده از فاضلاب را در نقطهای جمعآوری نموده و به وسیله افروختن دائمی شمعی، آب مخزن حمام معروف شیخ بهایی اصفهان را گرم میکرد.
بعد از او، 150 سال پیش، پاستور دریافت باکتریها در دمای 35 درجه سانتیگراد قادرند در غیاب حضور اکسیژن برخی فاضلابها را تجزیه نموده و گاز متان تولید کنند. هم اکنون در کشورهایی مانند ژاپن و هندوستان هزاران دستگاه از این نوع در اندازههای روستایی و شهرسازی ساخته شده است. در کشورهای پیشرفته نظیر آلمان از این دستگاهها در مقیاس صنعتی برای تصفیه فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی بهرهبرداری میشود.
گاز حاصل از تخمیر (Fermentation) بیهوازی مواد آلی تولیدی توسط فضولات حیوان، گیاه و انسان توسط باکتریها را اصطلاحاً بیوگاز (Biogas) مینامند. بیوگاز عمدتاً شامل متان، دیاکسید کرب و ازت است. این گاز یکی از منابع تجدیدپذیر انرژی است که توسط هاضمهای (Digester) بیهوازی و تبدیل زیستی مواد آلی به متان تولید میشود، فرآیندی که در راستای حفظ محیط زیست نیز میباشد و در آن مواد زائد آلی تجزیه میشوند.
فهرست مطالب فرآیند تولید انرژی از بیوگاز :
- مقدمه
- تجزیه بیهوازی مواد آلی
- خصوصیات بیوگاز
- آزمایشهای لازم
- پارامترهای طراحی و عملیاتی
- میزان تولید و ترکیب اجزا بیوگاز
- تأثیر دما
- تأثیر pH
- تأثیر نسبت کربن – نیتروژن – فسفر
- سرعت بارگیری سیستم
- مواد سمی
- مقایسه بین تصفیه هوازی و بیهوازی
- ساختار سیستمهای هضم بیهوازی
- هاضم
- روشهای اختلاط در هاضم
- روشهای گرمایش در هاضم
- هضم لجن فاضلاب
- انواع هاضم
- نتیجهگیری