دماسنجهای ساقه بی غلاف براي گرماسنجها
استاندارد دماسنجهاي بي غلاف براي گرماسنجها كه نخستين بار در سال 1354 تهيه گرديد براساس پيشنهادهاي رسيده و بررسي و تائيد كميسيون فني اندازه شناسي براي اولين بار مورد تجديد نظر قرار گرفت و در يازدهمين جلسه كميته ملي استاندارد اندازهشناسي , اوزان و وسايل سنجش مورخ 66/9/30 تصويب شد , اينك به استناد ماده يك قانون مواد الحاقي به قانون تأسيس مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذرماه سال 1349 به عنوان استاندارد رسمي ايران منتشر ميگردد .
براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفتهاي ملي و جهاني صنايع و علوم استانداردهاي ايران در مواقع لزوم و يا فواصل معين مورد تجديد نظر قرار خواهد گرفت و هرگونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها برسد در هنگام تجديد نظر در كميسيون فني مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ايران بايد همواره از آخرين چاپ و تجديد نظر آنها استفاده نمود .
در تهيه و تدوين اين استاندارد سعي شده است كه ضمن توجه به شرايط موجود و نيازهاي جامعه حتي المقدور بين اين استاندارد و استاندارد كشورهاي صنعتي و پيشرفته هماهنگي ايجاد شود .
لذا با بررسي امكانات و مهارتهاي موجود و اجراي آزمايشهاي لازم استاندارد حاضر با استفاده از منبع زير تهيه گرديده است :
ISO 651 – 1975
دماسنجهاي ساقه بي غلاف براي گرماسنجها
1 ـ هدف و دامنه كاربرد
اين استاندارد ويژگيهاي لازم آن دسته از دماسنجهاي بي غلاف و با گستره كم , ويژه استفاده در پمپ گرماسنجي و ساير موارد اندازهگيري دقيق تغيير دما را تعيين ميكند . اين دماسنجها داراي زينهبندي كمكي در صفر درجه سلسيوس نيستند و به همين جهت براي اندازهگيري مطلق دما مناسب نميباشند . ( اندازهگيري مطلق دما معمولا در گرماسنجي مورد نياز نيست ) مگر آنكه بلافاصله قبل از استفاده با دماسنج استاندارد مقايسه شده باشند .
2 ـ نوع دماسنج
اين دماسنجها بايد جيوهاي و بي غلاف بوده و پشت آنها لعاب داده شده باشد .
3 ـ مقياس دما
اين دماسنجها بايد مطابق با مقياس سلسيوس همانگونه كه در تعريف جاري مقياس بين المللي عملي دما آمده است و توسط كنفرانس عمومي اوزان و مقياسها پذيرفته شده است و نيز برطبق سيستم بين المللي يكاها , درجهبندي شود .
4 ـ فروبري
اين دماسنجها بهتر است براي استفاده در حالت فروبري كلي 1 كاليبره شوند ( يعني قرائت در صورتي درست است كه دماسنج قائم باشد و حداقل تا انتهاي ستون مايع در محيطي كه اندازهگيري دماي آن مورد نظر است فرو رفته باشد). اما كاليبره كردن براي استفاده در حالت فروبري بخشي 2 بنا به درخواست مصرف كننده مجاز است . در دماسنج فروبري بخشي بايد يك خط كه حداقل نصف محيط دور ساقه دماسنج را دربرگيرد در ترازي كه براي فروبري در نظر گرفته شده است , حك شود .
5 ـ شيشه
شيشه بايد چنان انتخاب و به عمل آورده شود كه پس از تكميل مشخصات زير را دارا باشد :
5 ـ 1 ـ تنشهاي داخلي در شيشه بايد چنان كاهش يابد كه امكان شكستن آن در اثر تغييرات ناگهاني دما و ضربه به حداقل برسد .
5 ـ 2 ـ بلافاصله بعد از اينكه دماسنج براي مدت 15 دقيقه در دمائي كه 30ºC بيش از پائينترين دماي آن است گرم و سپس به طور طبيعي در هوا خنك شود , مقدار تصحيح در قرائت دماسنج در پائينترين دماي گستره اسمي نبايد بيش از 0/02ºC تغيير كند .
5 ـ 3 ـ كيفيت روشني در خواندن زينهها نبايد در اثر فرآيند بلورسازي يا تارشدگي كاهش يابد .
فهرست مطالب
دماسنجهاي ساقه بي غلاف براي گرماسنجها
هدف و دامنه كاربرد
نوع دماسنج
مقياس دما
فروبري
شيشه
گاز پركننده
ساخت
درجهبندي و عدد نويسي
دقت
علائم
متن کامل این مطلب آموزشی با فرمت ورد در 11 صفحه میتوانید از لینک زیر دانلود کنید.
نام فایل: مقاله دماسنجهای بی غلاف براي گرماسنجها
دانلود فایل: لینک مستقیم
پسورد: www.noandishaan.com