شاخص تابآوری شهری (City Resilience Index) یکی از شاخصهای جدیدی است که جهت ارزیابی شهرها استفاده میشود و در سال 2019 تعداد 103 شهر دنیا با استفاده از این شاخص، رتبه بندی شدند.
آراپ یک شرکت خدمات مهندسی بریتانیایی و چند ملیتی است که در زمینه برنامهریزي، مدیریت پروژه، خدمات مشاور، طراحی سازه، معماري و مهندسی عمران فعالیت میکند. این شرکت طی گزارشی در سال 2019 عنوان شاخص تاب آوري شهري به رتبهبندي 103 شهر دنیا پرداخته است که تهران در این رتبهبندي در نظر گرفته نشده است. مؤلفههاي تشکیلدهنده بررسی شده در این شاخص اقتصاد و اجتماع، سلامت و رفاه، زیرساخت و محیط زیست و رهبري و استراتژي بوده است.
مولفههای تشکیلدهنده شاخص تابآوری شهری
مؤلفههاي تشکیلدهنده شاخص تابآوري شهري در تصوير زیر نمایش داده شده است. این مؤلفهها عبارت اند از: سلامت و معیشت، جامعه و اقتصاد، زیرساختها و اکوسیستم و استراتژي و رهبري. 52 نماگر این این معیارها را تبیین میکنند. معیارها عبارتاند از سلامت و معیشت (14 نماگر)، جامعه و اقتصاد (13 نماگر)، زیرساختها و اکوسیستم (13 نماگر) و استراتژی و رهبري (12 نماگر).
نماگرهای رکن سلامت و معیشت
- آسیبپذیری انسانی
- اشتغال و معیشت متنوع
- حفاظت مؤثر از زندگی و سلامت
نماگرهای رکن جامعه و اقتصاد
- هویت و حمایت جمعی
- امنیت و حاکمیت قانون
- اقتصاد پایدار
نماگرهای رکن زیرساختها و اکوسیستم
- شکنندگی و درجه قرارداشتن در معرض ریسک
- تأمین مؤثر خدمات کلیدی
- حملونقل و ارتباطات قابل اتکا
نماگرهای رکن استراتژی و رهبری
- مدیریت و رهبری مؤثر
- ذینفعان توانمند
- برنامهریزی یکپارچه توسعه
شهرهای هدف ارزیابی و دفاتر نمایندگی موسسه
دفاتر آسیایی این شرکت در شهرهای آنکارا، استانبول، دبی، ابوظبی، سئول، جاکارتا، توکیو، کوالالامپور، پناگ، سنگاپور، هو شی مین و 9 شهر چین شامل پکن چونگ کینگ، گوانگژو، هنگ کنگ، ماکائو، شانگهای، شنژن، تایپه و ووهان استقرار دارند. شهرهای هدف ارزیابی این شاخص در سال 2019 در نقشه زیر نشان داده شده است. این شاخص تهران را ارزیابی نکرده است.