یکی از شاخصهای مهم رتبهبندی شهرها در جهان شاخص شهرهای جهانی (GCI) یا همان Global Cities Index است که در این مطلب به معرفی این شاخص پرداخته میشود.
شرکت کرني A.T Kearney یکی از شرکتهاي معتبر بينالمللي مشاوره مدیریت واقع در شیکاگو آمریکاست. این مؤسسه به کمک 40 نمایندگی در آمریکا، اروپا، افریقا و خاورمیانه و اقیانوسیه و آسیا بیش از 120 شهر را در جهان از منظر شاخص شهرهای جهانی رتبهبندی میکند و فهرست شهرهای برتر جهان را ارائه میدهد. مأموریت این برنامه، ردیابی شیوه مواجه شهرها با افزایش جمعیت و جهان همچنان در حال کوچک شدن است. این فهرست هرساله بروز میشود و در قالبهای مختلف در دسترس جامعه جهانی قرار میگیرد. رتبه تهران براساس این شاخص، در بین 128 شهر، 118 میباشد.
مولفههای تشکیلدهنده شاخص شهرهای جهانی :
ابعاد تشکیلدهنده شاخص شهرهاي جهانی در تصوير زیر نمایش داده شده است. این ابعاد عبارت اند از: فعالیت تجاری، سرمایه انسانی، تبادل اطلاعات، تجربه فرهنگی و فعالیت و اشتغال سیاسی. در مجموع از 27 نماگر برای ارزیابی تمامی معیارها استفاده شده که شامل 6 نماگر برای معیار فعالیت تجاری، 5 نماگر برای سرمایه انسانی، 5 نماگر برای تبادل اطلاعات، 6 نماگر برای تجربه فرهنگی و در نهایت 5 نماگر برای فعالیت و اشتغال سیاسی است.
شهرهای هدف ارزیابی و دفاتر نمایندگی موسسه
این مؤسسه در بیش از ۴۰ کشور شعبه دارد که دفاتر آسیایی آن در سال ۲۰۱۹ شامل دوحه، دبی، ابوظبی، ریاض، بانکوک، بیجینگ، پکن، هنگکنگ، جاکارتا، کوالالامپور، بمبئی، دهل ینو، سئول، شانگهای، سنگاپور، توکیو است. درخور یادآوری است که این مؤسسه در ایران هیچ دفتری ندارد. در رتبهبندی که در سال 2019 انجام گرفت، تعداد 128 شهر از تمامی قارههای جهان ارزیابی شد که از خاورمیانه، تهران، دوحه، دبی، ابوظبی، ریاض، آنکارا، بغداد، جده، کویت، مسقط، تل آویو و از آسیا، احمدآباد، باندونگ بنگالور، بانکوک، پکن، چانگشا، چنگدو، چنای، چونگ، کینگ، دالیان، داکا، دونگوان، فوشان، گوانجو، هانگزو، هاربین، هوشی مین، هنگ کنگ، حیدرآباد، جاکارتا، کراچی، کلکته، کوالا لامپور، لاهور، مانیل، بمبئی، نانجینگ، دهلی نینگبو، اوساکا، پونه، چینگدائو، سئول شانگهای، شنیانگ، شنژن و سنگاپور ارزیابی شدند.