ساختمانهای چوبی

بازدید: 2956 بازدید
ساختمانهای چوبی

سیستم ساختمانهای اسکلت چوبی

در طی قرن گذشته تولید و توسعه صفحات پوشش چوبی و ترکیب آن با سیستم سازه های خرپا، منجر به پیدایش نسل جدیدی از ساختمانهای اسکلت چوبی شده است. در ساخت بناهای چوبی نیروهای محوری در المانهای دیوار، سقف و کف طبقات توسط مقاطع الوار چوبی تحمل می شود.
از طرف دیگر صفحات پوششی چوبی با مقاومت برشی علاوه بر سختی اجزا ساختمانی (دیوارها وسقفها) سختی کل سازه را تامین می کنند.
در اسکلت سازه های چوبی میتوان هر یک از اجزا سازه را به راحتی در پیکر بندی آن جابجا کرد. فضای مابین چوبها را میتوان با مواد عایق پر کرد. بدین وسیله اعضای باربر، عایق حرارتی و صوتی لازم و مناسب را دارا می باشند.
فاصله مابین ستونها و تیرهای ساختمانهای چوبی بستگی به ابعاد صفحات پوششی چوبی دارد. توسعه مواد با کیفیت بالا سهم مهمی در بهبود ساختمانهای چوبی دارد. عمر چوب را دقیقاً نمی توان تعیین نمود زیرا عمر چوب به خیلی از مسایل مربوط است مانند: جنس چوب، وزن مخصوص چوب و خصوصاً محلی که چوب مصرف میشود.
ولی به طور کلی می توان گفت اگر چوب در شرایط ثابت از نظر آب و هوا و رطوبت قرارگیرد عمر آن از چند صد سال نیز متجاوز خواهد بود.
این سازه ها سبک، مقاوم ، شکل پذیر و دارای خاصیت الاستیسیته مناسبی است. عملکرد خوب سیستم چوبی محدود به ساختمانهی دو طبقه نمی شود. لذا با در نظر گرفتن طرح و اجرای مناسب می توان تا چند طبقه ساختمان نیز بنا نمود.
عناصر باربر سازه ترکیبی است از تیرها و صفحات پوششی دیوارها که با هم تشکیل سیستمی را می دهند که از لحاظ باربری چند برابر ظرفیت هر یک از آنها به تنهایی می باشد. صفحات پوششی دیوار مانع از کمانش تیرها شده و همزمان تیرها هم از کمانش صفحات پوششی جلوگیری می کنند. اتصالات آن شامل میخ، گیره، پیچ و…
می شود. از قابلیتهای مثبت قابل ذکر میتوان به اجرا در کارگاه یا اجرای کامل یک ساختمان به صورت پیش ساخته و مقاومت مناسب در برابر زلزله به دلیل داشتن ضریب الاستیسیته بالا اشاره نمود.

مراحل ساخت
۱- اجرای فونداسیون بتن آرمه و پیش بینی اتصالات مناسب
۲- بعد از نصب بستر اولیه، تیرها بر روی شالوده در محل مناسب متصل می شوند.
۳- در این مرحله دیوارها به تیرهای موجود بستر متصل می شوند. (دیوارها از تیر پایینی، ستونها، تیربالایی و صفحات پوششی تشکیل شده اند.)
۴- طی این مرحله المانهای سقفی و همچنین یک به یک تیرها جا گذاری می شوند و متعاقباً با به کار بردن صفحات پوششی طبقه صلب حاصل می شود.
۵- بعد از اتمام سقف ، عملیات تکمیلی تأسیسات و برق ساختمان انجام می شود.

الزامات سیستم خانه های چوبی:
۱- استفاده از سیستم پیشنهادی درصورت رعایت تمامی ضوابط و محدودیت های سازه های چوبی مندرج در آخرین
ویرایش آئین نامه ibc از قبیل: نحوه طراحی، جزئیات اجرایی و… بسته به لرزه خیزی منطقه تاحداکثر ۳ طبقه مجاز
است. همچنین رعایت مقررات ملی ساختمان ایران و استاندارد ۲۸۰۰ ایران درموارد مربوطه نیز الزامی است.
۲- رعایت مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت اجزای ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزاء ساختمانی الزامی است.
۳- درخصوص این سیستم رعایت مبحث ۱۹مقررات ملی ساختمان ایران باعنوان “صرفه جویی درمصرف انرژی” الزامی است.
۴- صدابندی هوابرد جداکنندههای بین واحد های مستقل و پوسته خارجی ساختمان و صدابندی سقف بین طبقات
باید مطابق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان “عایق بندی و تنظیم صدا” تأمین شود.
۵- کلیه مصالح و اجزاء در این سیستم اعم از معماری و سازه ای از حیث دوام ، خوردگی ، زیست محیطی، بهداشتی و غیره باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آئین نامه های ملی یا معتبر بین المللی شناخته شده و مورد تایید بکار گرفته شود.
۶- اخذ گواهینامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.

منبع: نواندیشان
مقالات، مطالب، طرح ها و پروژه های خود را برای قرارگیری در سایت علمی آموزشی نواندیشان از اینجا بفرستید.

ادامه مطلب