کتاب راهنمای کنترل سرب در محیط کار (الزامات، دستورالعملها و رهنمودهای تخصصی مرکز سلامت محیط و کار) را به صورت PDF از لینک زیر میتوانید دانلود کنید.
يکي از برنامههاي مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي تدوين و انتشار رهنمودهاي مربوط به حوزهها و زمينههاي مختلف بهداشت محيط و حرفهاي و ساير موضوعات مرتبط است كه با بهرهگيري از توان علمي و تجربي همکاران متعددي از سراسر كشور، انجام شده است.
سميت سرب هزاران سال است كه براي انسان شناخته شده است. عليرغم شناختي كه نسبت به سميت اين عنصر وجود دارد هنوز هم درگستره وسيعي از صنايع مصرف ميشود. اداره خدمات بهداشت عمومي آمريکا 113 حرفه را كه در آنها شخص به اقتضاي شغلي در معرض تماس با سرب است معرفي نموده است. سرب پس از آهن دومين فلز پر مصرف صنعتي محسوب ميشود. تماس با سرب از زمان انقلاب صنعتي رو به افزايش بوده است و در قرن اخير به خاطر استفاده از بنزين حاوي سرب شدت گرفت، به طوري كه مقدار سرب موجود در بدن انسان امروزي 511 تا 1111 برابر انسانهاي قبل از دوران صنعتي شدن است.
فعاليتهاي شغلي نظير كار با پودرها، مايعات و يا خميرهاي حاوي سرب، جارو كردن يا نظافت خشك محيطهاي آلوده به سرب، ذوب، سوزاندن، بريدن، سوراخ كردن، ماشينكاري، سند بلاست، تراشيدن، سائيدن، پرداختكاري، ايچينگ يا جوشکاري سرب و تركيبات حاوي سرب به طور مستقيم در معرض تماس تنفسي با گرد و غبار و يا فيومهاي سرب هستند.
سرفصلهای راهنمای کنترل سرب در محیط کار :
- مقدمه
- اهداف
- اصطلاحات و تعاريف
- توليد سرب و تركيبات آن
- مصارف سرب و تركيبات آن
- متابوليسم سرب
- فاكتورهای موثر بر مسموميت
- اثرات بهداشتي ناشي از تماس با سرب
- اثرات بهداشتي سرب در دوران بارداری
- مشاغل در معرض تماس با سرب
- گروههای حساس به كار با سرب
- حد مجاز سرب و تركيبات آن در هوای تنفسي
- ارزيابي ريسک
- اندازهگيری غلظت سرب در هوای تنفسي
- كنترل تماس با سرب در محيط كار
- برخورد با شرايط اضطراری
- انتقال سرب از محيط كار به منزل
- وظايف كارفرمايان در راستای ارتقاء كيفيت محيط كار
- وظايف كارگران در راستای ارتقاء كيفيت محيط كار