همه چیز درباره PCR
اطلاعات اولیه
این روش فوق العاده ساده بوده و با استفاده از تغییرات حرارت میتوان چندین فرآیند را به دنبال همدیگر انجام داد. با این تکنیک میتوان به عنوان یک روش قدرتمند تشخیص بالینی (Diagnostic) برای وجود موتاسیون ها در ژنوم انسانی ، یا برای وارد کردن جهشهای ویژه به داخل ژن همسانه شده ، استفاده کرد.
PCR بطور دستی و با قرار دادن پر زحمت و انتقال لولههای آزمایش بین حمامهای آب دارای دمای لازم ، بوجود آمد. امروزه دستگاههایی بطور تجارتی تهیه میشوند که در آنها جایگاههای لولهای با بلوک فلزی حرارت پذیر تعبیه شده است و قابل برنامه ریزی برای تغییر سریع بین دماهای لازم است. π چرخه PCR ، DNAی مورد نظر را ۲π بار تکثیر میکند.
تاریخچه
در گذشته معمولا از روش های شیمیایی برای تولید قطعات نوکلئوتیدی استفاده میکردند، اما این روش ها پر زحمت بوده و نیاز به مدت زمان طولانی داشتند از سال ۱۹۸۰ به بعد عمدتا از روش PCR در آزمایشگاههای زیست شناسی مولکولی استفاده میشود.
مراحل PCR
· مرحلهدناتوراسیون DNA: در مرحله اول برای مدت کوتاهی (۳۰S) قطعات DNA را در درجه حرارت ۹۴ درجه سانتیگراد حرارت میدهند تا دو زنجیره DNA از هم باز نشود.
· مرحلهپرایمرومرحلهاتصالدوقطعهنوکلئوتیدی: این قطعات معمولا از ۲۵ – ۱۸ باز آلی تشکیل میشوند و میتوانند به قطعات مکمل خود که بر روی ژن مورد نظر قرار میگیرند، اتصال یابند. قطعهای که در آن PCR به تعداد زیاد ساخته میشود. ما بین دو پرایمر ساخته میشود. مرحله اتصال پرایمرها کوتاه بوده و حدودا ۳۰S در دمای ۶۵ – ۳۰ درجه سانتیگراد صورت میگیرد.
· مرحلهپلیمریزاسیونیامرحلهسنتز: در این مرحله با دخالت آنزیم DNA پلیمر از بر روی رشته DNA الگو. سنتز DNA با استفاده از نوکلئوتید تری فسفاتهایی که در محلول وجود دارند، صورت میگیرد و برای سنتز DNA همیشه یک رشته DNA به صورت الگو و یک قطعه پلی نوکلئوتیدی به عنوان پرایمر مورد نیاز است.
ادامه PCR بعدازچرخهاول
بعد از این ۳ مرحله ، چرخه اول تمام میشود، چرخههای بعدی تکرار چرخه اول است. بدین صورت به دنبال چرخههای متعدد PCR قطعه DNA مورد نظر بطور تصاعدی افزایش مییابد. یعنی از ۲۰ چرخه ، ژن مورد نظر دارای بیش از ۲۵۰ هزار خواهد بود. بنابراین روش PCR روش کارا در ازدیاد یک قطعه از DNA است.
کاربردهایمهم PCR
· تهیهنسخههایمتعددازیکژنموردنظر: گاهی برای مطالعات بیولوژی مولکولی لازم است که یک ژن با نسخههای نسبتا زیاد در دسترس باشد. بدین منظور میتوان با استفاده از روش PCR ژن مورد نظر را در مقایسه با بقیه ژنها تکثیر نمود.
· بررسیحضوریاعدمحضوریکژن: با استفاده از این روش میتوان تشخیص داد که آیا یک ژن در یک سلول حضور دارد یا نه؟ گاهی نیز از این مطالعات برای بررسی وجود ژنهای مختلف باکتریها یا ویروسها در بدن افراد استفاده میکنند.
· تشخیصبیماریهایقبلازتولد: با استفاده از PCR و بکار گرفتن پرایمرهای مربوط به یک ژن بیمار و پرایمرهای مربوط به ژن سالم آلل آن میتوان از تولد کودکان دارای بیماریهای ژنتیکی جلوگیری کرد. برای این کار بعد از لقاح تخمک در آزمایشگاه ، بعد از رسیدن تخمک به حالت ۱۰ سلولی ، یک سلول را جدا کرده و با استفاده از پرایمرها از ژن مورد نظر PCR صورت میگیرد، اگر بعد از PCR منحصرا ژن سالم تکثیر پیدا کرد، این مفهوم هموزیگوت بودن سلولهای جنینی و سالم بودن آنهاست.
· تعیینجنسیتجنین: معمولا چند تخمک با چند اسپرم در آزمایشگاه لقاح مییابند و سپس اجازه تکثیر به سلول تخم داده و با رسیدن تخم به مرحله ده سلولی ، یکی از سلولها را جدا کرده و بوسیله پرایمرهای ویژه مربوط به کروموزوم y مورد PCR قرار میگیرد. کروموزوم y منحصرا در سلولهای نر دیده میشود. اگر قطعه تولید نشده در PCR بوسیله الکتروفورز و بطور دقیقتر توسط ساترن بلوتینگ تشخیص داده شد، جنین از نوع پسر و در غیر این صورت دارای کروموزوم های XXخواهد بود.
تشخیص بیماری ها
کشت میکروبها که جهت تشخیص بیماریهای عفونی در اکثر آزمایشگاهها بکار میرود. زمانبر بوده و ثانیا باعث افزایش تعداد میکروبهای بیماریزا و غیر بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی میگردد. امروزه در برخی آزمایشگاهها روش PCR جایگزین روشهای کشت شده است. یعنی قطعهای از ژن مربوط به میکروب بیماریزا مورد شناسایی قرار گرفته و پرایمرهای مربوط تولید میشوند، با استفاده از این پرایمرها میتوان تشخیص داد که آیا ویروس ایدز در داخل بدن وجود دارد یا نه؟
مشکل PCR و راه حل ان
اشکال PCR ، آلودگی نمونههای مورد بررسی توسط قطعات DNA خارجی است. اگر قبلا در داخل دستگاهی PCR یک نمونه انجام گرفته باشد. و ذره کوچکی از آن در داخل دستگاه باقی بماند. در PCR نمونه بعدی مشکل ایجاد خواهد کرد. برای رفع مشکل امروزه از ظروف یکبار مصرف استفاده میشود. کلیه ظروف قبل از استفاده اتوکلاو میشوند تا سلولها و مولکولهای موجود در آنها ، حتیالامکان غیر فعال میشوند.
یکی از روشهای پیشنهادی انجام PCR داخلی یا Nestied PCR است. از این روش با استفاده از دو پرایمر قطعهای از DNA را تکثیر میدهند و سپس قطعهای دیگر در داخل DNAهای تکثیر شده PCR میشود. بدین صورت احتمال آلودگی کاهش مییابد.
باتشکر.آیاامکان عضویت وجود دارد وهمچنین ارسال مقالات به ایمیلم؟
سلام دوست عزیز.
شما می تونید در تالار گفتگوی نواندیشان عضو شوید و در مباحث مربوطه شرکت کنید.
http://www.noandishaan.com/forums