جزوه فضاهای باز شهری دکتر سولماز رضایی که به صورت یک دوره آموزشی کوتاه مدت در شهرداری تهران تدریس شده است را از لینک داده شده می توانید دانلود نمایید. متأسفانه بخش های پنجم و ششم این جزوه در دسترس نمی باشد.
فهرست مطالب جزوه فضاهای باز شهری :
بخش اول: چیستی فضا و موضوعات مرتبط
بخش دوم: ویژگیهای معنایی و کیفی فضای شهری
بخش سوم: وجه مادی و کمی فضا و کالبد
بخش چهارم: زندگی جمعی و فعالیتهای عمومی
بخش هفتم: مصادیق فضاهای باز شهری
بخش هشتم: تجارب تاریخی و معاصر ایران
بخش نهم: فضاهای بیدفاع شهری
مقدمه
از زمانی که شهر به منزله بستر ارتباطی میان مردمان و فعالیتهای تابع شهرنشینی مطرح شد، فضاهایی باز یا سرپوشیده، شامل شبکه ارتباطات، میدانها، فضاهای ورودی، فضاهای کاربردی چون خدمات تجاری و فرهنگی و… شکل گرفت که اکنون به نام فضاهای شهری نامیده میشوند. البته در گذشته معابر عمومی به فعالیتهای عمومی اختصاص داشتند و معابر فرعی مخصوص محلههای مسکونی و فعالیتهای نیمه عمومی، مانند تجمع زنان و بازی کودکان بودند. میدانها نیز از فضاهای مهم ارتباطی، اجتماعی و اقتصادی بودند که در مقیاسهای گوناگون همواره محل تجمع مردمان و یا استقرار انواع فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و یا ورزشی بودند.
امروزه فراموش شده است که حرکت، تنها نیاز و انتظار انسان از فضای میان ساختمانها نیست، بلکه این حرکت توأم با ایست، انتظار و سکون است که از رفتار انسان عادی انتظار میرود. بنابراین طراحی شهری ما امروزه میتواند نقش اساسیتری در ایجاد فضاهای زندگی (سکون) انسانها داشته باشد.
فضای باز شهری، برای شهروندان و تبلور زندگی جمعی آنهاست و باید پاسخگوی نیاز زندگی اجتماعی و جمعی آنها باشد. در این فضاها شهروندان با یکدیگر برخوردهای اجتماعی چهره به چهره دارند. تصویر ذهنی شهروندان از این فضاها و مقیاس آنها به گونهای است که فضایی متنوع و پُر از رویداد را توقع دارند. مخاطبان این فضاها را طیف وسیعی از اقشار اجتماعی، گروههای سنی مختلف و نظایر اینها تشکیل میدهند.