آموزش مدارات فشار ضعیف

بازدید: 1641 بازدید
مدارات فشار ضعیف

در کار با مدارات فشار ضعیف ، آشنایی با پاره‌ای از مهارت‌های تجربی و برخوردار بودن از برخی مبانی علمی می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در افزایش کارایی سیستم و نیز صحت عملکرد شخص داشته باشد. در این نرم‌افزار پس از معرفی اجمالی پاره‌ای از مهم‌ترین انواع لامپ‌ها به بررسی انواع مدارات روشنایی داخل ساختمان و محوطه پرداخته شده و پس از آن برخی از مسائل مرتبط با مدارات فشارضعیف مورد توجه قرار گرفته است.

فهرست مطالب مدارات فشار ضعیف :

۱-مقدمه

۲-لامپ‌های التهابی

۳-اصول کار

۴-لامپ فلورسنت

۵-لامپ‌های فلورسنت فشرده

۶-لامپ‌های بخار جیوه با فشار بالا

۷-لامپ‌ متال-هالید

۸-لامپ‌های بخار سدیم با فشارکم

۹-لامپ‌های بخار سدیم با فشار بالا

۱۰-تجهیزات ضد انفجار

۱۱-آشنایی با انواع مدارات روشنایی داخل ساختمان

۱۲-آشنایی با انواع مدارات روشنایی محوطه و طرز کار

۱۳-آشنایی با ابزارها و اجزاء سیم‌کشی فشارضعیف

۱۴-آشنایی با روش‌های سیم‌کشی فشارضعیف

۱۵-آشنایی با نحوه اتصالات و سربندی فشارضعیف

۱۶-آشنایی با انواع جعبه اتصالات الکتریکی

۱۷-آشنایی با روش‌های اندازه‌گیری مقاومت اتصالات و نحوه تشخیص عیب

۱۸-آشنایی با انواع گلندها

۱۹-آشنایی با نحوه اجرای گلندها

توضیحاتی درباره مدارات فشار ضعیف :

مدارها و تجهیزات فشار ضعیف بخش عمده‌ای از شبکه‌های برق اعم از صنعتی و غیر صنعتی را شامل می‌شوند. بخش‌های مختلفی از شبکه مانند مدارات روشنایی‌، مدارات اندازه‌گیری و کنترل، مدارات حفاظتی، مدارات مربوط به تغذیه مصرف‌کننده‌های فشارضعیف و… همگی در سطح ولتاژ‌های کم‌تر از هزار ولت یعنی سطح فشارضعیف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از میان این مدارات، مدارات روشنایی را شاید بتوان رایج‌ترین انواع آن‌ها دانست. مهم‌ترین بخش از یک مدار روشنایی، لامپ‌ها هستند که در انواع و اندازه‌های مختلف ساخته شده و هر کدام دارای کاربرد و شرایط نصب و بهره‌برداری مختص به خود هستند. نحوه نصب این لامپ‌ها، نحوه خاموش و روشن شدن آن‌ها، محل استفاده آن‌ها یعنی داخل ساختمان یا محوطه و… باعث به وجود آمدن انواع مختلف مدارات روشنایی شده برای پرسنل برق، شناخت آن ها ضروری به نظر می‌رسد.

لامپ‌های التهابی که به آن‌ها لامپ های رشته‌ای نیز گفته می‌شود، در توان‌ها، شکل‌ها، رنگ‌ها و اندازه‌های مختلف ساخته شده است. لامپ‌های تخلیه گازی، از نظر فشار گاز به دو نوع فشارزیاد و فشار کم و از نظر بخار فلز مورد استفاده به دو گروه بخارجیوه و بخار سدیم تقسیم می‌شوند. معروف‌ترین انواع لامپ‌های تخلیه گازی، لامپ فلورسنت است. لامپ‌های فلورسنت فشرده یا همان لامپ‌های کم‌مصرف، نوعی از لامپ‌های فلورسنت هستند که به صورت فشرده‌تر و با نوردهی و بازده بالاتر ساخته می‌شوند. لامپ‌های بخار سدیم با فشار بالا نوع دیگری از لامپ‌ها هستند که در محفظه تخلیه آن‌ها از سدیم و نیز اندکی جیوه و کریپتون استفاده شده است.

در سیستم‌های روشنایی معمولا با توجه به نوع استفاده، مدارهای مختلفی از جمله مدار تک‌پل، مدار دوپل، مدار تبدیل، مدار دیمر، مدارهای تایمردار به کار برده می شوند.

برای قطع و وصل کردن مدار از راه دور معمولا از کنتاکتورها استفاده می‌شود.

سطح مقطع سیم یا کابل، معمولا از روی میزان جریان عبوری از آن و نیز میزان افت ولتاژ مجاز روی کابل و نوع سیم ‌یا کابل مورد استفاده معمولا با استفاده از شرایط محیطی که کابل در آن قرار می‌گیرد انتخاب می‌شود.

جعبه‌های اتصال یا Junction Boxها محفظه‌هایی هستند که انشعابات الکتریکی در داخل آن‌ها صورت می‌گیرد.

گلندها برای اتصال کابل‌ها به جعبه اتصال‌ها، تابلوها، ترمینال‌باکس موتورها و… کاربرد داشته و معمولا وظیفه نگه‌داشتن کابل، آب‌بندی، جلوگیری از نفوذ گرد و خاک، مواد شیمیایی به داخل کابل و نیز محل اتصال را دارا می‌باشند. اجرای یک نمونه گلند، مخصوص کابل‌های آرمردار در نرم افزار ارائه می‌شود.

تهیه فیلم های آموزشی این مبحث: لینک تهیه

منبع: نواندیشان

ادامه مطلب