سیستم سقف حبابی (Bubble Deck)

بازدید: 4715 بازدید
سیستم سقف حبابی

امروزه با پیشرفت علم، مهندسان نیز روش های جدیدی را برای صنعت ساختمان معرفی می کنند. در این روش ها نکات زیادی قرار می گیرد.
از جمله: استفاده از مصالح و انرژی کم تر، زمان و هزینه کمتر، مقاومت در برابر زلزله و باد، دقت بیشتر و …؛

در روش های جدید نیز سعی می شود از قطعات پیش ساخته در کارخانه استفاده شود زیرا ضمن افزایش سرعت و دقت و کاهش زمان ساخت، خطای کار نیز تا حد زیادی کاهش می یابد.

سیستم سقف حبابی(Bubble Deck) دارای اکثر مزایای فوق می باشد و پس از اختراع و ثبت در حدود ۱۱ سال پیش حدود ۸سال است که به طور گسترده در اکثر کشورهای اروپایی و دیگر کشورها مورد استفاده قرار می گیرد و میلیون ها مترمربع از این نوع سقف ساخته شده است.

این روش مهندسی که به طور بنیادی در طراحی ساختمان و ساخت آن پیشرفت ایجاد کرده است، همزمان هزینه تمام شده را کاهش می دهد .

Bubble Deck

بابل دک(سقف حبابی)،

سقف بتنی تقویت شده ای است که شامل شبکه حباب های پیش ساخته در کارخانه به همراه مش تقویت کننده می باشد. بابل دک، روشی انقلابی برای حذف کردن واقعی بتنی که کاربرد ساختاری ندارد و در میانه سقف قرار دارد و بدین وسیله بار مرده ساختمان به طرز شگفت انگیزی کاهش می یابد.

بابل دک ، بر پایه روش جدیدی با امتیاز انحصاری(روش اتصال مستقیم هوا با فولاد) کار می کند. توپ های پلاستیکی تو خالی که وظیفه ی خالی کردن فضا و حذف بتن اضافی در میان دال را بر عهده دارند، ۳۵ درصد از وزن کل دال را حذف می کنند در خالی که همان ضخامت و مقاومت بیشتری را در مقایسه با سقف های معمولی داراست.

تلفیق توپ های پلاستیکی قابل بازیافت (به عنوان فضاسازها) با بتن، اجازه افزایش ۵۰ درصدی فاصله بین ستون ها را می دهد و می توان دال بتنی را در دو جهت ساخت. این روش می تواند در ساخت تمام ساختمان ها، پارکینگ ها و … مورد استفاده قرار گیرد.

مصالح مورد نیاز
– فولاد : ۵۵۰FeB/460

– بتن : سیمان پورتلند استاندارد

– حباب ها یا توپ های قابل بازیافت: از جنس پلی اتیلن با وزن مخصوص بالا HDF High Density Polyethylene/Propylene))

– اتصالات یا نگه دارنده ها و میلگرد اضافه برای پیوسته کردن سقف .

ساخت در کارخانه کل سقف از چند قطعه پیش ساخته که عرض بین ۴/۲ تا ۳ متر و طول ۹ تا ۱۴ متر(بسته به نوع ساختمان) دارد و در کارخانه ساخته می شوند، تشکیل می شود.

این قطعات شامل مش(شبکه میلگرد) بالا و پایین که بین آن ها حباب ها وجود دارند که این دو شبکه را با اتصالات قائم کوچک به طور موقت به هم جوش می دهند که به این سیستم ساندویچ «توپ- میلگرد» گویند.

سپس آن را با لایه ۶۰ تا ۷۰ میلی متری بتن قالب می گیرند که این پوشش باعث ایجاد قالب اولیه برای ساختن سقف می شود.

در محل ساختمان این قطعات به وسیله اتصالات کوچک به هم بسته می شوند و بعد از اتمام کار، همه سقف ها همانند دال کاملاً پیوسته به نظر می رسد و اتصالات کوچک اضافه می باشند و هیچ کاربرد ساختاری ندارند.
ویژگی ها و مزایا

کاهش بار مرده : ۳۵ درصد وزن کم تر از سقف های معمولی(با همان ضخامت).

کاهش اندازه فونداسیون و افزایش دهانه ستون ها.

آزادی در طراحی : به دلیل فاصله زیاد ستون ها، طراحی داخلی و پلان اصلی به راحتی انجام می شود.

حذف بادبندها، مهارکننده ها ، تیرآن های اضافه و دیوارهای باربر.

– کاهش بتن مصرفی: ۱ کیلوگرم پلاستیک به جای ۱۰۰ کیلوگرم بتن.

– کاهش استفاده از مصالح ساختمانی نسبت به ساختمان های بتنی و فلزی معمولی، زمان ساخت را نیز کاهش می دهد.

– مقاومت بیشتر در برابر زلزله: با کاهش بار مرده، نیروهای زلزله کاهش می یابد و ستون ها و دیوارهای ویژه این نوع ساختمان، مقاومت در برابر زلزله را افزایش می دهد.

– اجرای لوله کشی ، سیم کشی و سیستم سرمایش و گرمایش در قطعات پیش ساخته در کارخانه.

– مقاومت بیشتر در برابر آتش سوزی و عایق صوتی مناسب.

– صرفه جویی؛ طبق محاسبه در هر ۵۰۰۰ مترمربع سقف حبابی در موارد زیر صرفه جویی می شود :

– ۱۰۰۰ متر مربع بتن کمتر

– ۱۷۹۸ تن بار کمتر روی فونداسیون( یا ۱۹ شمع کمتر)

– ۱۷۴۵ گیگاژول انرژی کمتر در ساخت و جابه جایی بتن

– ۲۷۸ تن CO2 کمتر (ساخت هر تن سیمان، ۸۰۰ کیلوگرم CO2 تولید می کند.)

سقف حبابی

انواع سقف های حبابی

از نظر ضخامت سقف، اندازه های ۲۳۰ ، ۲۸۰، ۳۴۰، ۳۹۰ و ۴۵۰ میلی متری معمول ترین انواع آن ها می باشند،

ولی از نظر اجرایی به ۳ نوع اصلیA و B و C تقسیم می شوند:

نوع A : (Reinforced Modules) به شکل شبکه حبابی پیش ساخته که به جز لایه پایین بقیه سقف در محل کار بتن ریزی می شود. این نوع برای اکثر پروژه ها مناسب است و نیاز به جرثقیل های ثابت و متحرک برای جابه جایی قطعات دارد.

نوع B : (Filigree Slab) نوعی است که در آن، قسمت پایین شبکه حبابی با لایه بتنی ۶۰ تا ۷۰ میلی متری در کارخانه آماده شده است که با داربست افقی در محل ساختمان قرار می گیرد. این نوع برای مکانهایی با دسترسی محدود مناسب استکه قعات به طور معمولی جابه جا می شوند.

نوع C : (Finished Slab) این نوع به طور کامل در کارخانه ساخته می شود و در محل ساختمان، فقط باید آن ها بر تیرها و دیوارها نصب کرد و بیشتر برای بالکن مورد استفاده قرار می گیرند.
اجرا و پیاده سازی

روش معمول اجرای سقف های حبابی پس از حمل ونق از کارخانه به شرح زیر است:

– نصب شمع های موقت در فاصله ۸/۱ تا ۴/۲ متری

– جاگذاری قطعات پیش ساخته به وسیله جرثقیل ها

– قراردادن اتصالات بین قطعات و ستون ها به طور موق

– بتن ریزی ، ویبره کردن و ارزاندن

– خارج کردن شمع های موقت بسته به خواست سازنده و اتمام کار

سیستم سقف حبابی (Bubble Deck)

نتیجه گیری

سقف های حبابی به عنوان سقف های پیش ساخته می تواند پیشرفت بسیار خوبی در ایران داشته باشد و با توجه به ویژگی های سبک بودن، امنیت، سرعت و مقاومت بیشتر و خطای کمتر نسبت به سقف های تیرچه بلوک و سقف های معمولی، می تواند جایگزین مناسبی برای این سقف ها باشد.

در شهر هایی مانند اهواز که مقاومت خاک آن پایین است، علاوه بر دیگر ویژگی های مهم، ویژگی سبک بودن باعث افزایش درصد صرفه جویی ها نسبت به دیگر شهرها می شود زیرا در این حالت اندازه فونداسیون کاهش بیشتری دارد و در نتیجه با کاهش استفاده از مصالح ساختمانی، مقاومت بیشتری خواهیم داشت.

با توجه به راحت بودن اجرا و نصب سقف های حبابی در صورتی که این روش به ایران وارد شود، می تواند قسمت عمده ای از بازار صنعت ساختمان را بگیرد.

منبع: نواندیشان
مقالات، مطالب، طرح ها و پروژه های خود را برای قرارگیری در سایت علمی آموزشی نواندیشان از اینجا بفرستید.

ادامه مطلب